Recept na madlénky, typické francouzské bábovičky, sem vám sem už dávala. Je tady. Ale, jak říkají Francouzi, občas je třeba potěšení obměnit, "varier le plaisir". No vážně, tenhle výraz, který se používá hlavně o jídle, snad ani nikde jinde vzniknout nemohl, než v zemi, kde se o jídle snad mluví ještě víc než o počasí. Takže pokud se vám madlénky s čokoládou omrzí, obměňte a zkuste citrónové. Jen by mě zajímalo, odkud ve francouzštině pochází výraz "pleurer comme une madeleine", brečet jako madlénka. Nebo, že by to byla Madeleine?
Potřebujete:
1 citron s chemicky neošetřenou kůrou
2 vejce
50g cukru krystal
15g medu
85g mouky
5g prášku do pečiva
90g másla
Nádobí: formu na madlénky, tj. na malé bábovičky
Oškrábejte citronovou kůru a nasekejte ji na jemno
V robotu nechte šlehat vejce s cukrem, medem a kůrou, až se to celé pěkně napění. Přidejte mouku a prášek do pečiva. Nakonec přilijte rozehřáté máslo a nechte těsto přes noc odpočinout v lednici.
Druhý den ráno nalijte těsto cca do poloviny báboviček (pokud nemáte silikonovou formu, vymažte máslem) a dejte péct na 200 stupňů cca 8-10 minut tak, aby madlénky zezlátly, ale nezhnědly.
A je to. Konzumujte vlažné až studené.
Bez závazků
před 6 lety
Žádné komentáře:
Okomentovat