neděle 21. března 2010

Salát z quinoy a čekankových puků

Následující salát je pikantní dobrota. Vezmete všechnu pikantní zeleninu, jakou najdete, jemňoučké avokádo pro vyvážení, quinou a nakonec nějaký silný sýr a máte to. To jen pro vás, kdo třeba nenajdete červenou čekanku: poslouží i bílá, stejně pikantní, hodit se bude třeba i fenykl, pokud ho máte rádi, ale nejlépe všechno dohromady. Já dělám salát takhle:

Potřebujete:
1 červenou čekanku
1 bílou
asi 10 ředkviček
2 avokáda
asi 200g silného sýra typu Ementál
asi 150g quinoy
kostku drůbežího bujónu
placatou petrželovou nať
olivový olej a balzamovaný ocet

Nádobí: mísu, hrnec

Vařte quinou ve vývaru asi 10 minut, pak proceďte a nechte vychladnout.

Nakrájejte čekanky, avokádo, ředkvičky a sýr. Smíchejte olej a balzamovaný ocet (já to dělám od oka, ale je to přibližně jeden díl octa na dva díly oleje) a přidejte nasekanou petrželovou nať.

Smíchejte a je to!

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Quinoa už u nás dlhšie čaká na svoju premiéru, tak len dúfam, že niekde objavím peknú červenú čakanku ;-)
Shira313

Tereza řekl(a)...

:-) to je dobre! Ale i kdyby cekanka nebyla, quinoa je vyborna jen tak varena jako priloha, nebo jako zaklad salatu treba i s rajcaty, olivami a bazalkou...