pátek 19. března 2010

Cheesecake s grepovým sirupem

Cože, cheesecake na blogu o francouzské kuchyni, který ještě ke všemu sepisuje Češka z Chile? Tak tady je asi něco divného...Inu, je, ale pravidelný čtenář ví, že vařím recepty nejen francouzské, ale také španělské, italské nebo indické. České recepty, které vařím též, protože Hvězdopravec si opravdu pochutná na svíčkové s knedlíkem, bramboračce nebo nakládeném hermelínu, sem nedávám, protože ty jistě umíte lépe. A ani nevím, zda cheesecake je spíš anglická kuchyně, nebo americká. Domnívám se, že anglická, ale je to vlastně jedno, protože ani jedna z obou kuchyní reputací zrovna nevyniká. Jak ale moudře tvrdí mé francouzské zdroje inspirace Fabrice, od kterého jsem recept okopírovala bez jediné modifikace, a Pascale, v každé kuchyni je čemu se přiučit.

V Chile nemají tvaroh a po roce pobytu zde na mě dolehlo to, čemu my psychologové říkáme bažení, neboli craving: neodolatelná chuť, v tomto případě na tvarohový koláč. A protože jsem věděla, že i cheesecake udělá službu, a vzpomněla jsem si, že jsem v obchodě zahlédla cream cheese Philadelpia, pustila jsem se do díla. Je to jednoduché a vynikající. A nejlepší ze všeho je, že nemusíte válet těsto.

Potřebujete:
150g máslových sušenek
50g másla
2 vejce
60g cukru
půl stroužku vanilky (v nejhorším nahraďte vanilkovým cukrem, ale vanilka je vanilka...)
400g cream cheese Philadelphia
grep
3 lžíce cukru

Nádobí: šlehač, kulatá forma o průměru cca 20 cm, hrnec

Válečkem rozbijte sušenky na drobky. Smíchejte s 50g změklého másla, dejte do formy a rovnoměrně upěchujte lžící na dno formy.

Šlehejte vejce s cukrem, do kterého jste přidali zrníčka ze stoužku vanilky. Pak přidejte sýr a šlehejte, co vám síly stačí, až je hmota pevná a homogenní. Dejte na sušenkové "těsto" a nechte hodinu péct v troubě na 160 stupňů.

Vymačkejte šťávu z grepu a zahřejte spolu s třemi lžícemi cukru. Když sirup zhoustne, aniž by změnil barvu, nechte vychladnout. Sirupem polijte cheesecake ve chvíli, kdy servírujete. Samozřejmě se obejdete i bez sirupu, ale myslím, že je to škoda...

Žádné komentáře: