pátek 28. ledna 2011

Kuře s kokosovým mlékem

Přes všechna předsevzetí, že troubu nebudu zapínat, dokud teplota v bytě neklesne pod 27 stupňů, jsem dostala chuť na něco teplého a rychlého. V lednici byl kus kuřete, a tak jsem se pustila do díla.

Potřebujete:
naporcované kuře
asi 300g sladkých cherry rajčat
půl plechovky kokosového mléka
zakysanou smetanu
svazek bazalky
dvě lžičky curry
olej, sůl, pepř

Nádobí: pánev, litinový hrnec

Kuře omyjte, stáhněte z něj kůži a nechte ho osmahnout na pánvi.

Dejte ho do hrnce, na přisypte na polovinu nakrájená rajčata a nasekanou bazalku, přilijte kokosové mléko a smetanu, ve které jste rozmíchali curry.

Dejte do trouby na 200 stupňů a pečte alespoň hodinu.

A je to...servírujte s rýží nebo s bulgurem.

čtvrtek 27. ledna 2011

Studená špenátová roláda

Další ze studených a lehkých aperitivů. Tentokrát převzaný od Fabrice, mého kuchařského guru, který stojí za úspěchem většiny večeří, které jsem kdy které návštěvě předhodila. Roláda je recept trochu překvapivý, co se týče ingrediencí, ale vyzkoušejte a nebudete litovat.

Potřebujete:
cca půl kila čerstvého listového špenátu
160g cream cheesu Philadelhia
70g sušených meruněk
jednu červenou cibuli
asi 60g slaných mandlí (pokud nemáte slané, dejte normální)
pepř a sůl

Nádobí: pánev, hrnec a pokud máte silikonový vál, bude se velmi hodit

V hrnci nechte vařit vodu, pořádně osolte a hoďte do ní na minutu očištěné listy špenátu bez řapíků (neboli stopek). Slijte a nechte vychladnout a okapat.

Na jemno nakrájenou cibuli nechte pomalu zesklovatět v oleji. Přidejte nakrájené meruňky a nechte dělat asi 5 minut, velmi pomalu. Nechte vychladnout.

Rozetřete Philadelphii s pepřem. Nasekejte madle, ne moc na jemno, ale také ne moc na hrubo, jinak vám roládu potrhají.

Na vál udělejte z osušeného špenátu čtverec asi dvacet na dvacet, a to tak, že pokládáte listy tak, aby všude byly alespoň tři vrstvy a aby se listy překrývaly. Listy se lehce slepí dohromady. Čtverec nakonec vysušte papírovou utěrkou.

Vpravo položte sloupec Philadelphie a vedle cibulku s meruňkami a na to dejte mandle. Zaviňte pomocí válu, který můžete lehce využít jako podporu pro rolování.

Nechte utuhnout alespoň hodinu v lednici. Ve chvíli, kdy budete servírovat, nakrájejte ostrým nožem plátky silné asi 1,5cm.

Dobrou chuť!

středa 26. ledna 2011

Jednohubky se šunkou serrano a samými dobrými věcmi

Moje jednoduché letní recepty na aperitiv a desert pokračují další jednoduchou dobrotou.

Potřebujete:
šunku serrano nebo jakoukoli jinou sušenou
trochu cream cheese Philadelphia
roketu
čerstvou bazalku
parmezán (ne strouhaný, celý)
sušená rajčata v oleji

Nádobí: párátka. A nůž.

Vezměte úzké plátky kousky šunky serrano, namažte je lehce Philadelphií, na každý přidejte lístek rokety a bazalky, na to dejte kousek parmezánu a nakonec sušené rajče. Zatočte do šneka a propíchněte párátkem, aby to drželo pohromadě. Sláva, a je hotovo!

úterý 25. ledna 2011

Jednoduchý aperitiv z cherry rajčat

V Santiagu je vedro na padnutí. Zatímco vy se halíte do šál, já jsem dnes poprvé doma zapnula klimatizaci. Moje zásada zní klimatizaci nepoužívat, neb to není ekologické, ale dnes jsem dospěla k názoru, že sprchovat se hodinu co hodinu, to také není nic moc, a neodolala jsem. Už několik týdnů je pořád přes třicet a už vůbec nemluvím o tom, kolik je v kuchyni u vaření. Pro podobná vedra mám zásobu studených jednoduchých předkrmů a dezertů, o které se tu s vámi chci podělit. Ten dnešní je úplně jednoduchý, stejně jako ty ostatní, co přijdou zítra a pozítří a následující dny. Tak jednoduchý, že si říkám, zda vůbec něco podobného patří na blog o vaření...

Potřebujete:
cherry rajčata
pesto
mozzarellu

Nádobí: lžičku, nůž...zkrátka, rozhodně to zvládnete i s kolejním vybavením

Rozřízněte rajčata napůl, polovinu, kde byla stopka zbavte jadérek, nandejte do ní pesto, přiklopte kouskem mozzarelly a druhou polovinou rajčete. Spojte párátkem, které se zároveň bude hodit, až se budou chtít hosté ládovat.

středa 19. ledna 2011

Exotické hovězí kuličky

Onehdy jsme grilovali, neboli dělali tradiční chilské asado. Tradiční grilování spočívá v tom, že se koupí strašlivé množství masa, které se pak pomalu griluje na žhavých uhlících (hlavně ne na plamenech!) a pojídá až dokud člověk není úplně, ale úplně plný. Většinou pak nemůžete hovězí ani vidět několik dnů až týdnů. Tentokrát nám zbyl asi půl kila syrového masa, a já si lámala hlavu, co s ním, aby se nezkazil. V Chile si nikdy nemůžete být jisti, zda maso nebylo někdy v minulosti zmražené, takže mrazák jsem nechtěla riskovat. Nakonec jsem maso namlela a udělala jsem z něj následující "exotické kuličky". Hvězdopravec i jeho kamarádi se oblizovali až za ušima. Je to tedy recept tak trochu z nouze ctnost, ale pokud vám zbyl kousek hovězího, už víte, co s ním.

Potřebujete:
asi 500g nepříliš tučného mletého hovězího
3 mrkve
4 celerové natě
svazek čerstvého koriandru
lžičku kurkumy
lžičku mletého kumínu
trochu chili
1 cibuli
3 vejce
2 lžíce strouhanky
sůl a pepř

Nádobí: pánev

Na pánvi v troše oleje nechte zezlátnout cibuli.

Nasekejte na malinké kousky zeleninu, smíchejte ji s masem, kořením, cibulkou, strouhankou klepněte do toho tři vejce, osolte a opepřete. Dělejte kuličky nebo karbanátky a smažte v oleji po obou stranách.

Servírujte s rýží bismati nebo s kokosovou rýží okoukanou zde. Můžete přichutit sladkokyselou omáčkou. Dobrou chuť!

čtvrtek 13. ledna 2011

Kuře byriani

Když jsem byla před třemi lety v Indii, byriani jsme jedli skoro každý den. Vegetariánské, protože jsme se snažili vyvarovat se jezení masa: ne z útlocitných obav o zvířátka, ale z důvodu zvířecích obav o naše útlocitné evropské žaludky. Byly jsme tak opartné, že mi skutečně v Indii nebylo ani jednou špatně, zatímco návrat do Evropy, oslavený čtyřchodovým francouzským obědem, byl skutečně krušný. Ačkoli naše cesta do Indie byla velká zkušenost a dneska bych se tam ráda vypravila znovu, dlouhou dobu mi po návratu chybělo hlavně tamnější jídlo. Kdesi jsem tehdy našla recept na byriani, ale levné indické restaurace ve Francii se nakonec ukázaly jako méně pracná varianta.

V Chile indickou kuchyni abyste hledali jako Maruška jahody v zimě. Jsou tu Číňané, Japonci, thai fusion, jeden výborný Korejec a jeden chic Vietnamec, ale to je z asijské kuchyně tak všechno. A tak jsem po třech týdnech nepřetržitého bažení po něčem indickém našla onen recept na byriani. A víte co? Nebylo to ani tak strašně pracné. Trochu jsem ho upravila dle svého rozumu a tady je výsledek. Nebo spíš návod k výsledku. Který byl velmi, velmi chutný, a dal chuť i nechutnému chilskému chemickému kuřeti. Místní kuřata se dají naporcovat pouhýma rukama, protože za celý život ušla asi tak tři kroky a nemají tedy vůbec pevné maso. Všechno je vyhnané bůh ví čím a podle toho to také chutná. A dokonce i to, co se tu prodává pod názvem "malé kuře", což je ve skutečnosti kuře českých obvyklých rozměrů. Mám trochu obavy, že malé kuře je původně zamýšlené velké kuře, které umřelo dříve, než stihlo vyrůst.

Potřebujete:
1 naporcované kuře
5 cibulí (pokud jsou cibule velké, dejte méně)
2 rajčata
1 bílý jogurt
6 stroužků česneku
1 nebo 2 čerstvé chili
cca 30g čerstvého zázvoru
svazek čerstvého koriandru
půl svazku čerstvé máty
tři zrnka cardamonu
tyčinku skořice
několik hřebíčků
strouhaný muškátový oříšek
sklenici a půl rýže bismati
máslo
alespoň 50g kešu
hrst rozinek
špetku šafránu

Nádobí: pánev, 2 hrnce, pekáč

Do hrnce dejte kuře a přidejte cibuli (jednu si nechte na později), rajčata, koriandr, mátu, jogurt. Roztlučte zázvor, česnek a chili a přidejte do hrnce. Zamíchejte a nechte odpočinout alespoň 2 hodiny za pokojové teploty.

Vyndejte kuře, nechte ho "zavřít" na troše oleje na pánvi a vraťte ho do hrnce k ostatním ingrediencím, a nechte vařit na mírném ohni 40 minut (vážně, jen tak, nemusíte pod to dávat žádný tuk). Potom přidejte skořici, muškátový oříšek, cardamon a hřebíček. Vařte ještě 20 minut.

V druhém hrnci rozehřejte máslo, přidejte skleničku a půl bismati, nechte zesklovatět a přilijte 3 skleničky vody. Nechte dělat asi 20 minut.

Na pánvi rozehřejte trochu másla a přidejte zbývající cibuli. Nechte zesklovatět a přidejte šafrán, kešu a rozinky. Když se rozinky nafouknou, je tahle část hotová.

Do pekáče dejte část rýže, na ni dejte přípravu z pánvičky, přidejte kuře a zakryjte rýží. Zbytek omáčky z hrnce (tu, ve které jste vařili kuře) vyhoďte, nebo uschovejte trochu šťávy a servírujte ji zvlášť. Pekáč přikryjte a dejte zapéct do trouby asi 10 minut.

A dobrota je konečně připravena k požití. S požitkem.

pondělí 10. ledna 2011

Mořský okoun se ženšenem a petrželí

Pokud nemáte rádi ryby, protože vám vadí jejich odér - ačkoli pokud je ryba skutečně čerstvá, nesmrdí - je tohle váš recept. Ženšen, česnek a cibule nedají rybě zkrátka šanci. Zvlášť, pokud necháte rybu marinovat 24hodin. Můžete ale zkusit i méně.

Potřebujete:
1 cibuli
1 stoužek česneku
asi 50g čerstvého ženšenu
půl svazku placaté petržele
jednu kostičku zeleninového bujónu
sůl a pepř
cca 12cl olivového oleje
2 mořské okouny, očištěné a vykuchané

Nádobí: mixér, pekáč

Recept je jednoduchý. Všechny ingredience, samozřejmě kromě okouna, naházejte a nalijte do mixéru. Rozmixujte a vzniklou tekutou kaší naplňte okouna a zbytek rozlijte na okouna. Zakryjte potravinovou fólií a nechte marinovat alespoň 2 hodiny (ale nebojte se ani 24hodin).

Okouna i s marinádou dejte péct 30 minut na 200 stupňů. Pak zkrontrolujte, zda je ryba dost pečená a servírujte s rýží.

Dobrou chuť!

sobota 8. ledna 2011

Králík na bílém víně, olivách a capari

Každý, kdo viděl Nudu v Brně, ví, že králíci jsou dobří. Je vidět, že Chilané se buď nenudí, nebo nemají nikde žádné Brno, protože Chilan a králík, to jde dohromady stejně dobře jako Francouz a německá klobása, moje maminka a mořští ježci, nebo Čech a vegetariánství. Ale protože někteří Češi přeci jen vegetariáni jsou a protože někteří Francouzi přeci jen snědí německou klobásu, objevila jsem v Chile místo, kde se dá koupit králík. Shodou okolností přímo na tržnici, kde moje maminka poprvé (a naposled) vložila do úst mořského ježka, náhle zezelenala a mezi zuby, tak, aby se její jazyk co nejméně dotýkal oné lahůdky, procedila "Ježiš, tohle já asi nespolknu."

Králíci jsou tu sice k sehnání, ale nejsou to jen tak nějací králíci obecní, vychovaní v kotcích. Jsou to králíci, co kdo kde zastřelí v polích, a důkazem toho je brok, který neopatrnému konzumentovi zakřoupe mezi zuby. Občas jsou to malincí králíčci úplně červení, že je člověk skoro rád, že zadní nohy dosvědčují, že se králík za svého života ve skutečnosti nejmenoval krysa. No, ale dost nechutností. Píšu to hlavně proto, že králík zastřelený v polích je tužší a vyžaduje delší přípravu, takže pokud použijete běžného králíka z kotce, možná budete muset zkrátit dobu pečení.

Králíka je dobré nechat marinovat alespoň dvě hodiny, ale můžete ho nechat i celou noc. Na vaření pak používám nádobu Creuset, příšerně drahý litinový hrnec, který má tu vlastnost, že se dá dát i do trouby i na plotnu a všude vaří velmi, velmi pomalu a rovnoměrně. Na některé typy jídla, jako je boeuf bourguignon a další pomalinku vařená masová a sépiová či chobotnicová jídla (a ratatouille), se prostě vyplatí zainvestovat. Rozdíl je překvapující. Pokud nemáte, dělejte králíka ne na plotně, ale v troubě, v pekáči.

Potřebujete:

na marinádu:
králíka o váze cca 1kg
1 cibuli
1 stroužek česneku
1 mrkev
trochu rozmarýnu, tymiánu a asi 5 bobkových listů
skleničku suchého bílého vína

na přípravu:
1 cibuli
1 stoužek česneku
cca 120g slaniny
skleničku suchého bílého vína
hrnek drůbežího vývaru
asi 10-15 černých oliv
cca 20 capari
štamprdli jablečného octa
rozmarýn, tymián, 2 bobkové listy

Nádobí: mísa, litinový hrnec nebo pekáč (viz výše)

Do mísy dejte naporcovaného králíka, na něj nakrájenou cibuli, česnek mrkev, posypte bylinkami a zalijte vínem. Nechte marinovat něco mezi 2-12 hodinami.

Nechte králíka mimo marinádu asi 15 minut, aby trochu okapal. Marinádu vyhoďte. V litinovém hrnci nechte rozpálit olej, přidejte cibuli, česnek, slaninu, nechte zeskolovatět (pozor na česnek, rychle se spálí), přidejte králíka a nechte zbělat ze všech stran. Přidejte bylinky. Zalijte vínem a nechte trochu odpařit. Osolte a opepřete.

Pokud nemáte litinový hrnec a budete muset použít troubu, začněte tuto přípravu v pánvi na plotně, a v tomto okamžiku všechno přendejte a přelijte do pekáče a strčte do trouby na 200 stupňů.

Přiklopte a nechte pomalu dělat 30 minut.

Přilijte vývar a nechte dalších 30 minut.

Předejte olivy, a pokud je málo šťávy, přilijte ještě hrnek vývaru.

Přidejte capari a ocet a nechte 10 minut vařit bez pokličky.

A je to. Servírujte s opečenými brambory, bramborovou kaší nebo s polentou.

čtvrtek 6. ledna 2011

Krevetové kuličky na aperitiv

Ráda připravuju na aperitiv něco k zakousnutí, tzv amuse bouche. Verze aperitivu chipsy a arašídy mně totiž moc nebaví. I když nemám zrovna čas vařit, nakrájím alespoň kousky sýra nebo choriza. Naopak, když mám čas, tak se vyřádím. Teď v létě si užívám žlutých melounů, které pokapu portským a zabalím je do kousku sušené šunky serrano (to je taková klasika a tak jednoduché, že na web ani nedávám recept). Krevetové kuličky jsou také poměrně rychlé, takže je dělám docela často. A jsou pěkné a efektní. Budete na ně potřebovat krevety, a ty už uvařené. Tj. ty, co jsou červené a dají se konzumovat hned. Normálně na vaření používám vždycky syrové, protože proč vařit krevety už jednou vařené a zase vychladlé, tady ale není důvod, proč si neusnadnit práci.

Potřebujete:
krevety
cibuli nebo šalotku (cca jednu malou šalotku na 15 krevet)
cream cheese Philadelphia
pepř
nasekané slané pistácie

Nádobí: sekáček (nebo jak lze nazvat onu část robotu, která nemixuje na jemno, ale naseká na malé kousky?)

Vyloupejte krevety, hoďte je do sekáčku spolu s cibulí a sýrem. Sýr přidávejte postupně, jde o to, aby směs držela pohromadě, ale zase aby v ní nebylo cream cheesu moc, protože by úplně přehlušil chuť krevet. Přidejte pepř.

Nechte utuhnout v lednici, a pak formujte malé kuličky a obalujte je v nasekaných pistáciích. Já jsem trochu patlal, jak vidíte na fotkách, takže moje kuličky jsou vždycky velmi rozdílných velikostí...ale vy určitě zvládnete pěkné, malé a kulaté. Opět strčte do ledničky, a pak už jen přeložte návštěvě a červenejte se u obdivného och a ach...