Onehdy jsme grilovali, neboli dělali tradiční chilské asado. Tradiční grilování spočívá v tom, že se koupí strašlivé množství masa, které se pak pomalu griluje na žhavých uhlících (hlavně ne na plamenech!) a pojídá až dokud člověk není úplně, ale úplně plný. Většinou pak nemůžete hovězí ani vidět několik dnů až týdnů. Tentokrát nám zbyl asi půl kila syrového masa, a já si lámala hlavu, co s ním, aby se nezkazil. V Chile si nikdy nemůžete být jisti, zda maso nebylo někdy v minulosti zmražené, takže mrazák jsem nechtěla riskovat. Nakonec jsem maso namlela a udělala jsem z něj následující "exotické kuličky". Hvězdopravec i jeho kamarádi se oblizovali až za ušima. Je to tedy recept tak trochu z nouze ctnost, ale pokud vám zbyl kousek hovězího, už víte, co s ním.
Potřebujete:
asi 500g nepříliš tučného mletého hovězího
3 mrkve
4 celerové natě
svazek čerstvého koriandru
lžičku kurkumy
lžičku mletého kumínu
trochu chili
1 cibuli
3 vejce
2 lžíce strouhanky
sůl a pepř
Nádobí: pánev
Na pánvi v troše oleje nechte zezlátnout cibuli.
Nasekejte na malinké kousky zeleninu, smíchejte ji s masem, kořením, cibulkou, strouhankou klepněte do toho tři vejce, osolte a opepřete. Dělejte kuličky nebo karbanátky a smažte v oleji po obou stranách.
Servírujte s rýží bismati nebo s kokosovou rýží okoukanou zde. Můžete přichutit sladkokyselou omáčkou. Dobrou chuť!
Bez závazků
před 6 lety
Žádné komentáře:
Okomentovat