čtvrtek 13. ledna 2011

Kuře byriani

Když jsem byla před třemi lety v Indii, byriani jsme jedli skoro každý den. Vegetariánské, protože jsme se snažili vyvarovat se jezení masa: ne z útlocitných obav o zvířátka, ale z důvodu zvířecích obav o naše útlocitné evropské žaludky. Byly jsme tak opartné, že mi skutečně v Indii nebylo ani jednou špatně, zatímco návrat do Evropy, oslavený čtyřchodovým francouzským obědem, byl skutečně krušný. Ačkoli naše cesta do Indie byla velká zkušenost a dneska bych se tam ráda vypravila znovu, dlouhou dobu mi po návratu chybělo hlavně tamnější jídlo. Kdesi jsem tehdy našla recept na byriani, ale levné indické restaurace ve Francii se nakonec ukázaly jako méně pracná varianta.

V Chile indickou kuchyni abyste hledali jako Maruška jahody v zimě. Jsou tu Číňané, Japonci, thai fusion, jeden výborný Korejec a jeden chic Vietnamec, ale to je z asijské kuchyně tak všechno. A tak jsem po třech týdnech nepřetržitého bažení po něčem indickém našla onen recept na byriani. A víte co? Nebylo to ani tak strašně pracné. Trochu jsem ho upravila dle svého rozumu a tady je výsledek. Nebo spíš návod k výsledku. Který byl velmi, velmi chutný, a dal chuť i nechutnému chilskému chemickému kuřeti. Místní kuřata se dají naporcovat pouhýma rukama, protože za celý život ušla asi tak tři kroky a nemají tedy vůbec pevné maso. Všechno je vyhnané bůh ví čím a podle toho to také chutná. A dokonce i to, co se tu prodává pod názvem "malé kuře", což je ve skutečnosti kuře českých obvyklých rozměrů. Mám trochu obavy, že malé kuře je původně zamýšlené velké kuře, které umřelo dříve, než stihlo vyrůst.

Potřebujete:
1 naporcované kuře
5 cibulí (pokud jsou cibule velké, dejte méně)
2 rajčata
1 bílý jogurt
6 stroužků česneku
1 nebo 2 čerstvé chili
cca 30g čerstvého zázvoru
svazek čerstvého koriandru
půl svazku čerstvé máty
tři zrnka cardamonu
tyčinku skořice
několik hřebíčků
strouhaný muškátový oříšek
sklenici a půl rýže bismati
máslo
alespoň 50g kešu
hrst rozinek
špetku šafránu

Nádobí: pánev, 2 hrnce, pekáč

Do hrnce dejte kuře a přidejte cibuli (jednu si nechte na později), rajčata, koriandr, mátu, jogurt. Roztlučte zázvor, česnek a chili a přidejte do hrnce. Zamíchejte a nechte odpočinout alespoň 2 hodiny za pokojové teploty.

Vyndejte kuře, nechte ho "zavřít" na troše oleje na pánvi a vraťte ho do hrnce k ostatním ingrediencím, a nechte vařit na mírném ohni 40 minut (vážně, jen tak, nemusíte pod to dávat žádný tuk). Potom přidejte skořici, muškátový oříšek, cardamon a hřebíček. Vařte ještě 20 minut.

V druhém hrnci rozehřejte máslo, přidejte skleničku a půl bismati, nechte zesklovatět a přilijte 3 skleničky vody. Nechte dělat asi 20 minut.

Na pánvi rozehřejte trochu másla a přidejte zbývající cibuli. Nechte zesklovatět a přidejte šafrán, kešu a rozinky. Když se rozinky nafouknou, je tahle část hotová.

Do pekáče dejte část rýže, na ni dejte přípravu z pánvičky, přidejte kuře a zakryjte rýží. Zbytek omáčky z hrnce (tu, ve které jste vařili kuře) vyhoďte, nebo uschovejte trochu šťávy a servírujte ji zvlášť. Pekáč přikryjte a dejte zapéct do trouby asi 10 minut.

A dobrota je konečně připravena k požití. S požitkem.

6 komentářů:

Shira313 řekl(a)...

Veľmi zaujímavá kombinácia, vyskúšam.
Len určite nepoužijem hormónmi nadupané kura, ale tuhšie zato prirodzene vyrastené na dvore ;-)

Tereza řekl(a)...

Shiro, na dvore vyrostle kure bych tu vyvazila zlatem! Vazne, kdybych mela dvur, urcite bych se pustila do chovu.

Shira313 řekl(a)...

Vermi, ja by som zas dala neviem čo, ak by som konečne objavila obchod s čerstvými rybkami ;-)

Anonymní řekl(a)...

recept se mi líbí, ale nevím, kde mám vzít čerstvý ženšen? jde ho něčím nahradit?
Zdena

Tereza řekl(a)...

Pamatuju si, že dřív se občas čerstvý ženšen objevil v supermarketech. Dá se při té příležitosti nastrouhat a zmrazit na horší časy. Další možnost je koupit ženšen sušený, mají ho mezi kořením.

Tereza řekl(a)...

Tak se hrozne omlouvam, cestina mi sehrala nepekny kousek: gingembre neni evidentne ženšen ale zázvor. Čtenářům kuchařům se omlouvám a už je to snad všude změněné. Zdeně a Aje pak děkuju, že mě na chybu upozornily. Čerstvý zázvor snad problém nebude...