čtvrtek 27. ledna 2011

Studená špenátová roláda

Další ze studených a lehkých aperitivů. Tentokrát převzaný od Fabrice, mého kuchařského guru, který stojí za úspěchem většiny večeří, které jsem kdy které návštěvě předhodila. Roláda je recept trochu překvapivý, co se týče ingrediencí, ale vyzkoušejte a nebudete litovat.

Potřebujete:
cca půl kila čerstvého listového špenátu
160g cream cheesu Philadelhia
70g sušených meruněk
jednu červenou cibuli
asi 60g slaných mandlí (pokud nemáte slané, dejte normální)
pepř a sůl

Nádobí: pánev, hrnec a pokud máte silikonový vál, bude se velmi hodit

V hrnci nechte vařit vodu, pořádně osolte a hoďte do ní na minutu očištěné listy špenátu bez řapíků (neboli stopek). Slijte a nechte vychladnout a okapat.

Na jemno nakrájenou cibuli nechte pomalu zesklovatět v oleji. Přidejte nakrájené meruňky a nechte dělat asi 5 minut, velmi pomalu. Nechte vychladnout.

Rozetřete Philadelphii s pepřem. Nasekejte madle, ne moc na jemno, ale také ne moc na hrubo, jinak vám roládu potrhají.

Na vál udělejte z osušeného špenátu čtverec asi dvacet na dvacet, a to tak, že pokládáte listy tak, aby všude byly alespoň tři vrstvy a aby se listy překrývaly. Listy se lehce slepí dohromady. Čtverec nakonec vysušte papírovou utěrkou.

Vpravo položte sloupec Philadelphie a vedle cibulku s meruňkami a na to dejte mandle. Zaviňte pomocí válu, který můžete lehce využít jako podporu pro rolování.

Nechte utuhnout alespoň hodinu v lednici. Ve chvíli, kdy budete servírovat, nakrájejte ostrým nožem plátky silné asi 1,5cm.

Dobrou chuť!

2 komentáře:

Shira313 řekl(a)...

Tak tu by ta fotka dobre padla ;o)
určite to vypadá ako umelecké dielo

Tereza řekl(a)...

No, hodila by se hlavne jako navod, jenze umelecke dilo neumelecke dilo, vzdycky je sporadano rychleji, nez najdu fotak. Mimochodem, vysledek je vzdycky opravdu vzhledny, i kdyz ma nekdo obe ruce leve jako ja.