pátek 16. července 2010

Lososová pomazánka

Už se cítím trapně, že pořád opisuju od Fabrice. Vážně, hodně také zkouším jiné věci, ale prostě to buď není dobré, nebo celý recept stejně změním, takže nemám potřebu uvádět autora. Ale rozhodla jsem se, že o tuhle pomazánku nemůžu české čtenáře ochudit: je skvělá. Lehká, pěkná na pohled a tak svěží, že si ji vynachválíte i v horkém létě. Ze začátku jsem byla k receptu nedůvěřivá kvůli kombinaci se zeleným kyselým jablkem Granny Smith, ale nebojte, chuťová kombinace je to dokonalá.

Originální recept používá křupavé "sušenky" z pate filo. Pokud se nedá u vás koupit, dá ve vyrobit, ale je to děsivá práce. Doporučuju spíš nahradit sušenkami z listového těsta, které upečete skoro stejným způsobem jako je navržené v receptu. Se sezamem.

Potřebujete:
200g syrového lososa
30g másla
2 lžíce smetany
2 citrony
1 zelené kyselé jablko
půl jarní cibulky
6 listů pate filo
sezamová semínka

Nádobí: mixér, hrnec, pekáč

Lososa vhoďte na 8 minut do vroucí vody se šťávou s jednoho citronu. Nechte vychladnout.

Jablko oloupejte, zbavte ho jádřince a nakrájejte ho. Nakrájejte si cibuli.

Dejte do mixéru změklé máslo, smetanu, lososa, jablko, cibuli, posolte, popepřete a rozmixujte. Dejte utuhnout do lednice.

Na plech dejte pečící papír, na něj jeden list pate filo, pomažte rozpuštěným máslem, přidejte další list těsta atd., až máte všech šest listů na sobě. Rozkrájejte na sušenky, posypte sezamem a nechte dělat v troubě 10 minut.

Servírujte dohromady. Pěkné léto!

Žádné komentáře: