neděle 10. ledna 2010

Malinový koláč s čepicí z bílků

Je léto a tím pádem čas užívat si zmrzliny. Jenže na tu potřebuju obvykle spoustu žloutků: a co pak s bílkem? Meringue, francouzská varianta "pusinek" je Hvězdopravcův oblíbený dezert, a tak jsem vytvořila tenhle recept. Je výborný a navíc, když uděláte pořádnou bílkovou čepici, kterou ozdobíte ještě malinami, vypadá koláč tak slavnostně, že se klidně hodí i jako narozeninový dort.

Potřebujete:
1 pâte sablée
500g malin
50g másla
60g namletých mandlí
50g cukru krystal
60 cukru moučky
1 citrón
2-4 bílky (podle toho, jak velkou čepici chcete)
2 vejce

Nádobí: šlehač, kulatou formu

Udělejte těsto a nechte ho odpočinout. Ve stejnou chvíli ušlehejte 2 vejce s 50g krystalu, pak přidejte citrón, mandlový prášek a změklé máslo. Nechte též odpočinout.

Nechte předpéct těsto cca 5 minut na 200 stupňů. Přidejte krém a nechte péct ještě 10 minut.

Nechte vychladnout.

Ušlehejte bílky do pevného sněhu a přidejte do nich cca 50g cukru moučky. Ještě chvíli šlehejte.

Na vychladlý koláč dejte maliny, pocukrujte a pokryjte je směsí z bílků. Na bílky můžete dát ještě pár dekorativních malin.

Pečte 10 minut na 150 stupňů. A je to!

Žádné komentáře: