Borůvkový koláč je alpská specialita. Není nic lepšího než skončit výstup a sestup z vrcholku v horské chatě u čaje či piva a kousku tohoto koláče. S nastávající zimou v Santiagu se mi zastesklo, a tak jsem se pustila do vlastní výroby. Borůvek, které tu stojí pakatel, jsem na konci léta nakoupila zásoby a dala je do mrazáku. A koláč byl vynikající. Krém, který dáváte pod borůvky není mazlavý, naopak, takžka splyne s těstem, ale je to přesně to, co způsobuje, že koláč není suchý.
Potřebujete:
1 pâte sablée
2 vejce
50g změklého másla
50g cukru
60g namletých mandlí
šťávu z jednoho citrónu
400g borůvek
Nádobí: kulatou formu s průměrem cca 28cm, metlu
Vyšlehejte vejce s cukrem, přidejte postupně mandle, máslo a citrónovou šťávu. Nechte hodinu odpočinout v lednici.
Rozválíte těsto do formy a na něj nalijte krém. Dejte péct do předehřáté trouby na 180 stupňů 20 minut.
Na upečený základ naskládejte borůvky a nechte péct ještě 10 minut. A dobrota je hotová.
Bez závazků
před 6 lety
4 komentáře:
Hmm, vypadá to báječně. Předpokládám, že vajíčko z recepisu jen vypadlo, že? Používá se celé nebo jen žloutek? (PS: Vy teď máte v Chile borůvky?)
Eva
Diky, no jo, vypadlo. Dokonce vypadla dve. Hned to tam dopisu. Diky.
super boruvkovy kolac, pekla jsem ho jednou a od te doby o nem snivam :) ach :)
Takovy sen se da lehko splnit! Nezapomente vazeni na boruvky mrazeny!
Okomentovat