neděle 10. května 2009

Jahodový koláč

Zatímco u vás sezóna jahod teprve začne, nám tu stále trvá. V Chile mají výborné čerstvé jahody už celé čtyři měsíce, co tu jsme, a přisun stále neustává. A tak si pochutnáváme.

Jahodový koláč, na nějž vám nabízím recept, je strašlivě jednoduchý. Ale v jednoduchosti je někdy přece krása...a dobrota. Francouzi často pod ovoce dávají tzv. crème patissier, krém ze žloutků, cukru a mléka. Hvězdopravec ho ale nemá rád, takže jsem nucena vynalézat či kopírovat ovocné koláče bez tohoto krému.

Potřebujete:
pate sablée
1 kg jahod
trochu cukru
150g želé z rybízu (nebo jakkéholi ostřejší marmelády, v níž není moc kousků)

Nádobí: hrnec a kulatá forma na koláč o průměru cca 28cm.

Necháte péct pates sablée v troubě cca 20 minut na 180 stupňů tak, aby se vám nenafouklo.

Vyndáte těsto z trouby a necháte vychladnout. Mezi tím připravíte tzv. coulis aux fruits, a to tak, že smícháte na ohni v hrnci marmeládu s trochou vody a necháte trochu zhoustnout.

Posypete těsto cukrem (dle chuti, ale 3 lžíce stačí) a naskládáte na něj jahody. Celé to zalijete ještě horkým coulis aux fruits a necháte vychladnout.

Jahůdky se pod coulisem jenom blyští a sliny se začínají jen sbíhat...

10 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

škoda že nevím co je to "pates sablée" tady to tedy nemáme.... a hledat se mi to nikde nechce, tak upeču babiččin jahodový koláč a bude...
K.

Tereza řekl(a)...

staci kliknout na link, ktery je na toto slovo napojen a jsou tam recepty na testa...

Anonymní řekl(a)...

Tak jsem klikla na link a vypadly na mě kuchyňské fígle. Není špatné naučit se oloupat rajčata (pokud to teda někdo neumí...), ale jako podklad pro jahodový koláč to je teda dost na prd... a náš chlapeček nesmí mléko...a koláčů bez mlíka je bohužel poskrovnu...
Jitka

Tereza řekl(a)...

Diky za upozorneni, je to opravene. Jinak pate sablee se da delat i bez mleka, da se tam cele vejce misto zloutku a listo mleka trochu vody.

Tereza řekl(a)...

listo=misto

Anonymní řekl(a)...

Děkujeme za úžasný recept. Koláč byl vynikající a hlavně recept je jednoduchý, takže jsme ho zvládli i s mým 2,5 ročním kuchaříčkem. Ten posílá velkou pusu!
Renata a Filípek

Tereza řekl(a)...

Dekuju, slova i pusa od kucharicka potesily!

Anonymní řekl(a)...

Tedy skvostne a skvostne jednoduche. udelala jsem ho i na listovem teste a ted si na nem pochutnavam, mnam.

Anonymní řekl(a)...

Mila Terezo, zdravim Vas ze Svycarska z ponekud odlehle vesnice Valens a na Vas blog jsem narazila uplne nahodou, kdyz jsem hledala recept na doradu. Tak jste me zaujala,ze uz nekolik hodin ctu Vase
stranky a vyhledavam dal a dal. Smekam pred Vami klobouk a od ted jsem Vasi pravidelnou ctenarkou.Jste chytra,krasna,odvazna a uzasna kucharka. Diky. Zuzana

Tereza řekl(a)...

Na listovem teste to musi byt dobrota! Jen jsem neschopna ho udelat sama a tady ho ke koupeni nemaji...budu muset tedy na vyzkouseni pockat do Evropy!

Zuzano, moc dekuji za celou naruc poklon, doufam, ze se vam prizen vyplati!