sobota 16. května 2009

Chřestová smetanová polévka

Nevím, jak je to přesně v Čechách s chřestem, zda je drahý, nebo dostupný. Nevím proč, ale mám za to, že se jedná tak trochu o "luxusní zeleninu". Zároveň si ale vzpomínám na opravdu neslavné pokrmy, které nám servírovali během našeho psychoterapeutického výcviku a ke kterým patřil i chřest se sýrem. Dost pochybuju, že by nám servírovali cokoli drahého. Takže doufám, že budete moci tenhle recept zkusit, aniž byste se museli zruinovat. Budete potřebovat zelený chřest a vůbec nemyslete na jiný, než na chřest čerstvý.

Také byste originální recept měli realizovat pomocí tzv. mlýnku na zeleninu. Nejsem si úplně jistá, zda tenhle mlýnek nyní v Čechách prodávají, my jsme ho doma nikdy neměli, zatímco ve Francii tvoří součást vybavení kuchyně každé babičky, maminky i dcery. No co, ve Francii zase nemají pařáčky. Ale zpět k mlýnku: jedná se o trychtýř s vyměnitelným kovovým dnem. K dipozici máte několik těchto den s různě velkými dírkami. Dále je mlýnek tvořen klikou, kterou se otáčí kovová klika, která zeleninu tiskne na dno a vymačkává z ní takto vodu a trochu také zeleninu mele. Jinými slovy, výsledek je úplně jiný, než když zeleninu jenom zcedíte, nebo naopak rozmixujete. Možná někdo z vás ví, jak se nástroj česky jmenuje a kde ho sehnat, ráda se poučím. Možná se dá použít nějaký jiný nástroj...zkrátka, sem s nápady.

Pokud mlýnek nemáte, můžete zkusit polévku rozmixovat, ale nebude to ono. Přesto je i tahle verze moje oblíbená, protože jemná a přitom výrazná chuť chřestu mi moc chutná.

Potřebujete:
800g chřestu
50 cl drůbežího vývaru
200ml smetany
špetku muškátového oříšku
dvě špetky cukru
dvě lžíce mléka
lžíce škrobu
trochu másla
sůl a pepř

Nádobí: dva hrnce, pánev, mlýnek na zeleninu s jemným sítkem

Oškrábejte chřest, oddělte cca 8 špiček, zbytek nakrájejte na kousky.

Dejte na 12 minut vařit chřest do vývaru s dvěma špetkami cukru.

Přeceďte celý obsah hrnce přes mlýnek na zeleninu, nebo, pokud ho nemáte, celý obsah rozmixujte. Pokud mlýnek máte, získáte pouze šťávu, dužnina zůstane v mlýnku.

Do přecezené polévky přidejte mléko se škrobem a povařte, aby polévka zhoustla.

Nakonec vypněte sporák a přidejte smetanu a muškátový oříšek.

Během vaření dvě minuty povařte špičky chřestu, které jste oddělili na začátku. Následně je slijte a rychle ponořte do studené vody, aby neztratily barvu. Rozehřejte trochu másla a špičky v něm poduste. Osušte.

Servírujte polévku ozdobenou křupavými špičkami a čerstvě nadrceným pepřem.

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

recept se mi moc líbí, děkuji za inspiraci, určitě ho vyzkouším. Mlýnek na zeleninu je podle mě pasírovací sítko, alespoň dle popisu mi to tak připadá,prodává se i u nás, mají již skoro ve všech domácích potřebách:-)

Tereza řekl(a)...

Slava! Pasirovaci sytko, to zni uplne presne jako mlynek na zeleninu! To se mate. Mne se v Chile to moje rozbilo a nove tu stoji asi 3000kc (luxusni kuchynsky nastroj z Evropy), takze jsem si na nej nechala zajit chut a mixuju, ale je to skoda.