Recept na paellu tu už mám, je zde. Je to recept, který mi dal kamarád Antonio, čili je to recept španělský. Na druhou stranu ale počítá s tím, že nemáte k dispozici čerstvé mořské plody. To může být výhoda, protože se vám asi v Čechách špatně shánějí, ale protože vím, že občas na blog zavítají i čtenáři odjinud, dávám vám svůj nový recept, který jsem postupně dala dohromady inspirována trochu starým receptem a trochu Fabricem. Paella je to neuvěřitelně dobrá, a když jsem ji dělala minule, Hvězdopravec jí snědl dva talíře, ačkoli při příchodu domů tvrdil, že mu je špatně a že nebude večeřet. A to podobné nacpávání se není jeho zvykem.
Potřebujete (pro 3 až 4 lidi):
alespoň deset syrových krevet
alespoň šest krabích klepet
alespoň 500g čerstvých mušlí (s černou lasturou a s bílou, čili jak moules, tak paloudres)
můžete přidat sépie (bez inkoustu) či další mušle
250g kulaté rýže
rajče
červenou papriku
čtyři spodky kuřecích stehen (kuřecí lýtka :-) )
střední cibuli
2 stoužky česneku
trochu šafránu (nebo kurkumy, prý...)
olivový olej
sůl a pepř
Nádobí: pekáč, dva velké hrnce, pánev
Dáte péct do trouby kuře. Dávám ho na skleněný pekáč bez jakéhokoli tuku a peču ho 45 minut na 200 stupňů. Kuře je tak tučné, že z něj vyteče dost šťávy na to, aby se nepřipeklo.
Nakrájíte si zeleninu, očistíte mušle a vyhodíte ty otevřené nebo poškozené.
Dejte do hrnců trochu vody a přiveďte ji do varu. Do vroucí vody hoďte mušle, černé do jednoho hrnce, bílé do druhého a nechte je otevřít. Nakonec slijete do nějaké nádoby, protože vodu z mušlí budete ještě potřebovat. Mušle uschovejte v teple.
Když je kuře skoro hotové, hodíte na pánev do trochy tuku nakrájené papriky a opečete je. Pak je dáte na talíř, přidáte na pánev tuk, pokud je to potřeba, a opečete krevety a sépie. Následně je zase dáte na talíř vedle a dáte na pánev opéct cibuli a později přidáte rajčata. Asi po deseti minutách přidáte rýži a necháte ji trochu osmahnout. Zalijte vodou z mušlí a doplňte čerstvou vodou tak, aby vody bylo cca dvakrát více než rýže. Pokud máte vývaru hodně, dejte ho hodně a rýži míchejte. Kulatá rýže vstřebává hodně chuti vývaru a zároveň se při míchání nerozvaří. Osolte, opepřete a přidejte šafrán.
Po asi deseti minutách přidejte sépie a krevety a po dalších pěti opečené papriky a uvařené otevřené mušle. Nechte vařit, dokud se neodpaří všechna voda a rýže nezměkne, celkem cca 20 minut. Ochutnejte, zda není třeba přidat sůl a můžete servírovat!
Bez závazků
před 6 lety
Žádné komentáře:
Okomentovat