neděle 26. července 2009

Nový recept na paellu

Recept na paellu tu už mám, je zde. Je to recept, který mi dal kamarád Antonio, čili je to recept španělský. Na druhou stranu ale počítá s tím, že nemáte k dispozici čerstvé mořské plody. To může být výhoda, protože se vám asi v Čechách špatně shánějí, ale protože vím, že občas na blog zavítají i čtenáři odjinud, dávám vám svůj nový recept, který jsem postupně dala dohromady inspirována trochu starým receptem a trochu Fabricem. Paella je to neuvěřitelně dobrá, a když jsem ji dělala minule, Hvězdopravec jí snědl dva talíře, ačkoli při příchodu domů tvrdil, že mu je špatně a že nebude večeřet. A to podobné nacpávání se není jeho zvykem.

Potřebujete (pro 3 až 4 lidi):
alespoň deset syrových krevet
alespoň šest krabích klepet
alespoň 500g čerstvých mušlí (s černou lasturou a s bílou, čili jak moules, tak paloudres)
můžete přidat sépie (bez inkoustu) či další mušle
250g kulaté rýže
rajče
červenou papriku
čtyři spodky kuřecích stehen (kuřecí lýtka :-) )
střední cibuli
2 stoužky česneku
trochu šafránu (nebo kurkumy, prý...)
olivový olej
sůl a pepř

Nádobí: pekáč, dva velké hrnce, pánev

Dáte péct do trouby kuře. Dávám ho na skleněný pekáč bez jakéhokoli tuku a peču ho 45 minut na 200 stupňů. Kuře je tak tučné, že z něj vyteče dost šťávy na to, aby se nepřipeklo.

Nakrájíte si zeleninu, očistíte mušle a vyhodíte ty otevřené nebo poškozené.

Dejte do hrnců trochu vody a přiveďte ji do varu. Do vroucí vody hoďte mušle, černé do jednoho hrnce, bílé do druhého a nechte je otevřít. Nakonec slijete do nějaké nádoby, protože vodu z mušlí budete ještě potřebovat. Mušle uschovejte v teple.

Když je kuře skoro hotové, hodíte na pánev do trochy tuku nakrájené papriky a opečete je. Pak je dáte na talíř, přidáte na pánev tuk, pokud je to potřeba, a opečete krevety a sépie. Následně je zase dáte na talíř vedle a dáte na pánev opéct cibuli a později přidáte rajčata. Asi po deseti minutách přidáte rýži a necháte ji trochu osmahnout. Zalijte vodou z mušlí a doplňte čerstvou vodou tak, aby vody bylo cca dvakrát více než rýže. Pokud máte vývaru hodně, dejte ho hodně a rýži míchejte. Kulatá rýže vstřebává hodně chuti vývaru a zároveň se při míchání nerozvaří. Osolte, opepřete a přidejte šafrán.

Po asi deseti minutách přidejte sépie a krevety a po dalších pěti opečené papriky a uvařené otevřené mušle. Nechte vařit, dokud se neodpaří všechna voda a rýže nezměkne, celkem cca 20 minut. Ochutnejte, zda není třeba přidat sůl a můžete servírovat!

Žádné komentáře: