čtvrtek 29. května 2008

Taboulé

Dokonce ani tohle není francouzské jídlo, i když se s ním ve Francii setkáte velmi často. Přivezli ho sem ale arabští přistěhovalci. Budu ho dělat dneska, protože je dusno: v parných dnech je to vynikající předkrm, nebo jedna věcí, kterou vezmete na piknik či na výlet do hor

Potřebujete:
3 citrony
půl kila kuskusu
nejméně 4 velká rajčata
plechovku cizrny (když nemáte, nedá se nic dělat)
rozinky
svazek čerstvé máty (nezbytné)
svazek čerstvé, nejlépe placaté, petržele
olivový olej
sůl a pepř.

Nádobí: mísa na salát, eventuálně mixér

Do mísy dáte kuskus, na něj nalijete šťávu z citronů a olivový olej. Necháte nabobtnat. Pokud se vám zdá, že je kuskus příliš tvrdý, můžete přidat malinko horké vody, ale klasická taboulé ji neobsahuje.

Rozkrájíte nebo rozmixujete rajčata s bylinkami.

A pak to všechno smícháte, osolíte, opepříte, přidáte cirznu (pokud máte) a rozinky. Necháte odležet v chladu aspoň tři hodiny.

Tak dobrou chuť! Doufám, že bude brzy zase vedro...

4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Taboulé je libanské jidlo. V Libanonu se ale ji skoro bez kuskusu ale ve Francii mam chutna s hodne kuskusu.

Anonymní řekl(a)...

Cizrnu muzeme koupit suchou u nas, ale musime ji namocit 20hodin! Chutna mi ale o dost lip nez z plechovky. Jeanne

neal.cz řekl(a)...

Ahoj, chci recept vyzkoušet, ale trochu tápu. Mám k dispozici suchou cizrnu. Po namočení ji mám uvařit, nebo jí použít jen namočenou? Poradíte prosím?

Tereza řekl(a)...

Cizrnu je nutne namocit, a pak uvarit. Namocit je ji nutne, jak pise Jeanne, 20 hodin, neboli den predem. Vari se docela dlouho, dokud neni mekka (a stejne jako jine lusteniny se soli az po zmeknuti). Uz jsem ji dlouho nedelala, ale tusim, ze bude treba ji varit alespon 40 minut. Tereza