úterý 10. července 2012

Quiche se žampiony

Quiche je francouzskou klasikou, která se dá skloňovat do nekonečna. Zvlášť v létě ho jíme tak často, že beru zavděk každým novým nápadem. Se žampiony je to takhle...

Potřebujete:
1 pâte brisée neboli máslové těsto
čerstvé žampiony
3 vejce
200ml smetany
svazek pažitky
dvě hrsti strouhaného sýra
trochu kmínu (českého!)
trochu másla

Oloupejte žampiony a nechte je na trošce másla pustit vodu. Přidejte kmín a trochu soli na nechte na mírném ohni vodu odpařit.

Předpečte těsto na 180 stupňů 5 minut.

Rozšlehejte vejce se smetanou, přidejte sůl, pepř a nakrájenou pažitku.

Na předpečené těsto dejte žampiony, posypte sýrem a zalijte rozšlehaným vejcem. Za 25 minut v troubě na 180, když je hořejšek pěkně zlatavý máte uvařeno.

Servírujte se zeleným salátem.

5 komentářů:

Ája Voráčková řekl(a)...

Nikdy pořádně nevím - smetanou je myšlena na šlehání (asi 30%) nebo stačí na vaření (asi 12% tuku)? Díky :)

Tereza řekl(a)...

Staci to, co je doma, alespon tak to delam ja - od tuheho creme fraiche v kelimku az po smetanu sojoveho puvodu. Opravdu na tom moc nezalezi, quiche nejsou makronky :). Kvuli zdravi bych pak doporucila spis tu 12%, v chuti rozdil nebude, tak proc neubrat cholesterolu, uz tak jsou tam tri vejce...

Ája Voráčková řekl(a)...

Tak to je super :) (já už nějaký quiche v životě udělala, ale nějak si napamatuju, jak dopadl a z čeho byl :)

Tereza řekl(a)...

Tak hodne zdaru! Quiche je takove typicke studentske jidlo (levny, rychly, nenarocny), tak to zvladnes se zavrenyma ocima!

Shraven řekl(a)...

Ha, další inspirace :) Quiche teď dělám každý týden. Uhňácané je to hned a dá se to jíst studené - ideální jídlo na léto.
A mimochodem, máte geniální blog. Zatím se mi nestalo, abych se u foodblogu začala smát nahlas a úvod k receptu mě zajímal někdy i víc než recept samotný ;)