pondělí 16. července 2012

Perlička na (broskovovém) dně

Protože se zdá, že moje domněnky o nedostupnosti křepelčího masa byly pouze domněnky (díky Marcelovi za informace, viz komentář k receptu o křepelkách), rozhodla jsem se přijít s další "francouzskou" drůbeží klasikou, o níž jsem byla přesvědčená, že bude v Čechách problém. Ale kdo ví. Další (vy)chovatelnou drůbeží zvěřinou konzumovanou ve Francii je perlička, francouzsky pintade. Divokou slepici připomínající pták má tmavé maso a je o poznání méně tučný než kuře. Z tohoto důvodu je jeho pečení také tak trochu složité: jak to udělat, aby maso nebylo vysušené, ale zároveň hotové? Samozřejmě se dá přidat špek, ale možností je víc a jednou z nich je i tenhle recept.

Musíte ale opravdu dávat pozor, abyste maso vyndali přesně v několikaminutovém intervalu, kdy je akorát. Na podobné pečení si nemůžu vynachválit teploměr na maso, který jsem si koupila při příjezdu do Francie. Hvězdopravec se mi sice směje, že měřím teplotu kuřatům a řízkům, ale od té doby, co jsem hrdou majitelkou, už neběhám s pečení pořád od stolu k troubě a od trouby ke stolu jako dřív, protože prostě změřím teplotu masa uvnitř hned a je to. Drůbež je upečená, když má uvnitř 85 stupňů. A aby se upekla rovnoměrně, nezapomeňte ji vyndat už tak hodinu před pečením z lednice!

Ale k receptu. Jelikož je u nás teď pořád kolem třiceti, rozhodla jsem se místo klasické úpravy s jablky pro letní jihofrancouzský recept od Fabrice. S broskvemi z místních sadů a s tymiánem z Levandulové observatoře mi tenhle recept doslova učaroval. Pochutnal by si na něm určitě i Bohumil Hrabal.

Jako přílohu servírujte malé brambůrky upečené v troubě. Celé je omyjte, přidejte k nim celý česnek (klidn celou palici), posolte, pořádně prolijte olivovým olejem, promíchejte a nechte 40 minut v troubě na 200 stupňů.

Potřebujete:
1 perličku
4 žluté zralé šťavnaté broskve
2 snítky máty
pár snítek tymiánu
hrnek drůbežího vývaru
2 červené cibule
olivový olej, sůl a pepř

Naporcujte perličku a jednotlivé části osmahněte na oleji v pánvi nebo ještě lépe v něčem, co pak můžete dát do trouby.

Vyndejte perličku a nechte zesklovatět nakrájenou cibuli.

Všechno přendejte do skleněného pekáče bez víka, nebo, pokud jde dát váš hrnec do trouby, pouze přidejte perličku.

Zalijte vývarem, přidejte na čtvrtky nakrájené broskve bez jádra, tymián a mátu a dejte péct na 200 stupňů na 25-30 minut bez poklice (jak píšu výš, sledujte bedlivě a nenechte maso vysušit!).

Servírujte s bramborami v troubě. Dobrou chuť!

Žádné komentáře: