středa 8. června 2011

Krabí nákyp neboli Chupe de jaiba, aneb co dobrého nám přinesla chilská kuchyně

O chilské kuchyni jsem se vyjádřila poměrně nevybíravě a stále jsem ji ještě nerehabilitovala. Pár věcí ale stojí alespoň za inspiraci. Jednou z nich je i krabí nákyp, či jak by se dalo krabí kaši zapečené v troubě jinak česky říct. Že to zní strašně? No ano, pokud máte nákypu spolykat celou mísu, jak to Chilané dělají, když tento pokrm servírují jako hlavní jídlo, vaše chuťové buňky se nudí. Jako předkm je nákyp ale pěkné zpestření, a když jsem ho předložila francouzské návštěvě Sylvainovi, jeho sestře a Claire, sklidil jednoznačný úspěch.

Potřebujete:
1 cibuli
1 stroužek česneku
lžičku sladké papriky
500g krabího masa
5 plátků bílého industriálního chleba
15cl smetany
25cl rybího vývaru
3 lžíce parmezánu
sůl a pepř
6 krabích klepet (na ozdobu)

Nádobí: hrnec, 6 malých keramických nádob, které můžete dát do trouby

Necháte zesklovatět cibuli a česnek. Přidáte papriku a necháte chvíli dělat na mírném ohni.

Přidejte krabí maso a dělejte asi pět minut.

Zalijte vývarem a pokračujte dalších pět minut.

Přidejte smetanu, uveďte do varu a přidejte rozdrobený chléb bez kůrek. Vařte deset minut na mírném ohni.

Přidejte 3 lžíce parmezánu, zamíchejte a nalijte směs do porcelánových nádobek, doprostřed každé zapíchněte efektně klepeto.

Nechte zapéct v troubě na 200 stupňů (nejlépe s ventilací a grilem najednou) po dobu 10 minut. A je to!

Žádné komentáře: