čtvrtek 9. června 2011

Crème brulée

Po chilské klasice konečně zase nějaká, která dělá čest jménu mého blogu. Crème brulée je francouzská klasika, na kterou nedám dopustit a která mi v Chile chyběla natolik, že když jsem ji jednou po dlouhé době ochutnala u ženy Hvězdopravcova šéfa všech šéfů Nancy, řekla jsem si, že jdu do toho. V předraženém obchodě s kuchyňským náčiním jsem zakoupila kulaté keramické misky s nízkým okrajem doplněné plamenometem. Kdo znáte tuhle klasiku, víte o čem mluvím, nováčci nechť ztratí pocit, že tohle jídlo nikdy dělat nebudou a poslouchají dál. Crème brulée znamená doslova "spálený krém" a je to vlastně kombinace studeného vanilkového krému s horkou karamelovou krustou, která se na krému vytvoří tak, že se krém posype cukrem a následně se "spálí" ohněm.

Nejobtížněji na tom vypadá onen plamenomet, nenechte se ale mýlit. Výroba vanilkového krému je teprve tím pravým oříškem. Pravidlo číslo jedna je, že nesmíte krém dělat v příliš horké troubě, protože jinak místo krému dostanete sladkou omeletu. Pravidlo číslo dvě je, že potřebujete smetanu, která krému dovolí ztuhnout, ale zároveň nebude dělat pucky. Doporučuju metodu pokusu a omylu. Pravidlo číslo tři je, že před karamelizací musíte nechat krém pomalu vychladnout a následně ho dát alespoň na dvě hodiny do lednice. Pravidlo číslo čtyři je, že když to celé vydržíte, budete se olizovat až za ušima.

Potřebujete:
čtyři žloutky
85g cukru
200ml mléka
250ml smetany
jednu vanilku (v nejhorším použijte vanilkový cukr)
lžíci tzv. fleur d'oranger, neboli oranžové vody, pokud se nepletu (k dostání v arabských obchodech, nahraditelná pomerančovým likérem)
třtinový cukr na posypání krému

Nádobí: čtyři misky s nízkým okrajem, plamenomet

Ušlehejte žloutky s cukrem, přidejte zrníčka z vanilky, pak přilijte mléko, smetanu a nakonec oranžovou vodu. Nalijte do misek a misky dejte do pekáče s vodou, tak aby voda sahala miskám cca do 2/3. Nechte dělat asi hodinu a čtvrt v troubě na 100 stupňů. Po této době by měl krém ztuhnout.

Nechte vychladnout a dejte do ledničky. Před servírováním posypte tence cukrem a zkaramelizujte.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: