Hovězí je v Jižní Americe potrava málem pro chudé. Samozřejmě nadsazuju, ale přesto, když náš kamarád Alvarito coby děcko ještě bydlel se svými rodiči v garáži v jakémsi zapadákově v severní Argentině, jedli prý pořád dokola jen červenou řepu, brambory a hovězí. Opravdu dobrý kousek sice stojí okolo 180 korun, ale také stojí za to. Hovězí jíme tedy docela často a já jsem si začala lámat hlavu, jak dělat steak jinak, než pořád dokola s hořčicí, pepřem, nebo s omáčkou z červeného vína. Náhodou jsem pak na svém oblíbeném kuchařském blogu 750g narazila recept na "asijský" steak a musím říct, že to byl velký úspěch. Nejen u Hvězdopravce, ale i u mně. Je to totiž tak jednoduché, že jídlo lehko uděláte za 15 minut. Za slovo "asijský" mě můžete kamenovat, ježto omáčka je nejspíš tak asijská jako francouzské brambory francouzské, ale co na tom, hlavně, že je to dobré, a to i přes to, že se na první pohled může recept zdát, jako že pejsek a kočička zase jednou ztropili nějakou tu výtržnost v kuchyni.
A ještě jednu dobrou radu, kterou jsem si přečetla u Pascale. Maso na steaky vyndejte z lednice alespoň půl hodinu před tím, než je budete dělat. Maso při pokojové teplotě bude jednodušší udělat rovnoměrně, zvlášť, pokud jste jako já milovníci steaků krvavých. Jako tací jistě znáte "efekt" masa příliš udělaného po okrajích a studeného vevnitř, což je samozřejmě špatně. Jenže jak se má maso prohřát, jestli je na pánvi jen pár minut a přijde na ni z lednice úplně studené?
Potřebujete:
čtyři steaky
půl hrnečku hovězího vývaru
lžíci medu
dva stoužky česneku
dvě lžičky čerstvého nastrouhaného zázvoru
nasekanou lžíci čerstvého koriandru
nasekanou lžíci čerstvé petržele
lžíci sójové omáčky
lžíci a půl ostré francouzské hořčice
trochu olivového oleje
Nádobí: pánev
Na pánvi nechte na středním ohni rozpálit olej (ne moc, jinak se vám maso spálí), dejte do něj steak a dělejte ho po každé straně dvě až čtyři minuty, podle toho, jak moc ho chcete mít udělaný.
Steaky vyndejte a uschovejte v teple. Do pánve, na které jste steaky dělali, dejte všechny výše uvedené ingredience a nechte dělat na prudkém ohni asi 4 minuty a míchejte.
Servírujte s rýží, i když by se možná mohl zkusit i kuskus, pokapané omáčkou.
Bez závazků
před 6 lety
Žádné komentáře:
Okomentovat