čtvrtek 19. května 2011

Kuřecí polévka s kokosovým mlékem

S mým přestěhováním do Chile bere téma mých stránek, "francouzská kuchyně", tak trochu za své. Zatímco se tu nedá sehnat spousta základních ingrediencí, jako je například telecí maso, piniová semínka, kachní prsa nebo pořádný kus sýra, kousek od nás je asijská čtvrť, kde jsem objevila spoustu pochutin a poživatin dříve nevídaných, a v poslední době jíme nudle a wok na tisíc způsobl mnohem častěji než různé francouzské klasiky. Každopádně ale stále pročítám francouzské blogy a inspiruju se tam. Mojí kuchařskou bází je hlavne Fabrice, který se mimochodem odstěhoval do Chile před rokem, a tak při hledání ingrediencí naráží na stejné patálie jako já. Řekněme tedy, že tohle je tak trochu asijská kuchyně, přežvýkaná Francouzi a následně ještě jednou prolita českými chuťovými pohárky.

Potřebujete:
kuřecí prsa i s kostí, popřípadě jinou část kuřete, ale hlavně s kostí.
200 ml kokosového mléka
svazek čerstvého koriandru
kus čerstvého kořene ženšenu rozmělněného v mixéru
trochu citronové trávy
pálivé chili
lžičku kurkumy
lžíci cukru
jeden zelený citron, neboli limetku
hrášek
mrkev
250g rýžových nudlí

Nádobí: 2 hrnce, pařáček, miska

Dejte vařit cca 2 litry vody. Vhoďte do nich kuře, přidejte sůl, citronovou trávu a půl svazku korindru. Vařte nejméně hodinu, dokud nejde maso od kosti.

Předvařte zeleninu v páře. Nudle dejte do misky a zalijte je vodou, popřípadě je připravte tak, jak káže obal.

Vývar z kuřete uschovejte. Budete ho potřebovat cca 1 litr. Kuře oberte, maso dejte do horkého vývaru, přihoďte nudle a předvařenou zeleninu. Přidejte všechny ostatní ingredience. Za stálého míchání ohřívejte (bez uvedení do varu) polévku cca 2 minuty. Osolte a opepřete. A je to!

Žádné komentáře: