neděle 15. května 2011

Sépie na pastisu

Sépie u nás dostanete občas na trhu, a když už je mají, neodolám a koupím. Pokud jsou malé, dokážu si s nimi už poměrně poradit, ale s velkými byl vždycky kříž. Jak se ta potvora čistí, říkala jsem si a pokoušela se na to přijít sama. Několik sépiových jídel pak vzápětí skončilo v koši. Nakonec jsem usoudila, že bude chytré podívat se na internet a můžu tu tak dnes dělat machra. Sépie se čistí takto: na hřbetu je naříznete a pokusíte se jim utrhnout hlavu. Při té příležitosti jim vyjede hřbetní kost, která vypadá jako kousek plastu. Vyndáte, vyhodíte. Pak konečně hlavu utrhnete úplně a spolu s ní vyjede i váček s inkoustem, který můžete uschovat. Z hlavy uříznete chapadla kousek pod očima a z jejich prostředka vyndáte tzv. "zobák", který se též nejí, a vyhodíte ho spolu se zbytkem hlavy a hnusu, co jste s hlavou vytáhli z těla. Vnitřek sépie důkladně vyčistíte lžičkou, nebo tělo rozříznete a vypláchnete. Nakonec stáhnete z těla kůži a je to. Cože, přešla vás chuť? Namíchejte si tedy pořádný pastis, anýzovku z francouzského jihu, na vytrávení a šup do práce. Lidé se slabým žaludkem nechť použijí pak sépie zmražené a očištěné, ale věřte, že ty nemají s těmi z trhu moc společného.

Potřebujete:
kilo očistěných sépií nakrájených na kousky
skleničku pastisu (do jídla, nikoli tu, co právě pijete na kuráž)
dvě skleničky bílého vína
3 stroužky česneku
2 šalotky, nebo v nejhorším jednu cibuli
trochu tomatové omáčky, nejlépe domácí
trochu petrželové nati
olivový olej

Nádobí: litinový hrnec

V hrnci nechte na troše oleje na středním ohni pustit sépie trochu vody.

Přidejte cibuli, česnek, tomatovou omáčku a petrželovou nať, zalijte pastisem a vínem a nechte pomalu bublat na plotně nejméně 30-40 minut v přiklopeném hrnci. Osolte a opepřete.

Servírujte s rýží.

2 komentáře:

La cuoca řekl(a)...

Čistit sépie mě baví :)) Člověk má potom z jídla mnohem lepší pocit, recept vyzkouším. Znám z Říma sépie na hrášku - kdo by řekl, že se bude jejich chuť tak dokonale snoubit!

Tereza řekl(a)...

To zni vazne zajimave! jdu prohledat tvuj blog, jestli najdu recept :-). Hrasek mam moc rada, tady ho maji skoro cely rok cerstvy, tak si pochutname!