neděle 27. září 2009

Okoun mořský na pastisu

Moje experimenty s fenyklem pokračují s jinou rybou než rybou obecnou. U rybáře jsem koupila obrovského okouna mořského. V Pacifiku je nějak všechno větší. Co si pamatuju, ve Francii byl okoun mořský velký asi jako pstruh. Koukla jsem do Wikipedie a zjistila, že se jedná prostě jenom o jiný druh. Recept ale můžete realizovat s jakýmkoli typem mořského okouna. Velcí okouni mají maso sušší.

Budete potřebovat také Pastis, klasickou marseillskou anýzovku, kterou s ledem a vodou popíjí každý správný jižanský stařík, když ve stínu platanů uvažuje, kam vrhne petangovou kouli. Co vím, Češi fandy Pastisu zrovna nejsou, a pokud vám ho někdo věnoval, a lahvinka vám leží smutně v baru, sem s ním a dejme ho na...bar! Tak se totiž jmenuje okoun francouzsky!

Potřebujete:
dva malé okouny, nebo jenoho velkého, nebo půlku obrovského
5 lžic olivového oleje
2 lžíce Pastisu
jeden fenykl
šťáva ze dvou citronů
sůl a pepř

Nádobí: pekáč

Nakrájejte na jemno fenykl a smíchejte ho s olejem a pastisem. Omyjte rybu, osušte, opepřete a osolte. Pokud je ryba malá, dejte trochu směsi dovnitř, pokud máte jenom jeden velký filet, prostě to ve směsi trochu poválejte.

Zalijte trochou citronové šťávy a dejte péct na 200 stupňů do trouby. Po deseti minutách zalijte zbytkem šťávy a pečte ještě 10 minut.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: