sobota 26. září 2009

La rouille aneb rezavá pomazánka

K minulému receptu musím přihodit ještě recept na jihofrancouzskou klasiku la rouille. Slovo rouille znamená vlastně "rez". Pomazánce se tak říká nepochybně kvůli její barvě. Je nedílnou součástí marseillské bouillabaisse, ale Hvězdopravec, coby Marseillan, říká, že se s ní cpal ke všemu asi jako u nás někdo jí hořčici z kelímku. Normálně jsou jejím základem vejce, stejně jako základem majonézy. Já ale tenhle recept považuji za příliš těžký, a tak jsem na internetu vyčmuchala verzi s brambory jako základem. Může se to zdát jako trochu divný nápad, ale Hvězdopravec nic nepoznal, takže nápad je to dobrý...

Potřebujete:
1 velký moučnatý brambor
1g šafránu
špetku ostrého chili
trochu citronové šťávy
4 stroužky česneku
25cl olivového oleje

Nádobí: hrnec, mísa, mixer, nebo můžete zkusit vidličku...

Uvařte oškrábaný brambor do měkka. Hoďte ho do mixéru nebo důkladně rozmačkejte a pomalu přidávejte šafrán, chili, sůl, česnek a citron. Nakonec pomalu pečlivě vmíchejte olej.

A je to. Na opečených plátcích bílého chleba je to vynikající příloha!

Žádné komentáře: