sobota 15. srpna 2009

Ostružinový koláč

Prší a prší a to nejlepší možné strávení dne se pro mě zredukovalo na představu dne stráveného u našich plápolajících plynových kamen, držíc v jedné ruce hrneček horkého čaje a v druhé nějakou dobrou četbu. A protože k čaji je vždycky dobré něco zakousnout, provedla jsem archeologický průzkum mrazáku a našla pytlík mražených ostružin. Na recept, který vám nabízím, mražené ostružiny úplně stačí. Takže, pokud máte ještě nějaké ty zásoby z léta, do toho!

Potřebujete:
listové nebo máslové těsto
400g ostružin (nebo i méně, ale v tom případě udělejte koláč menší, i když "krému" dáte stejně)
1 vejce
200ml smetany
100g cukru (zdá se to hodně, ale ostružinám to prospěje)

Nádobí: kulatá forma o průměru cca 28cm

Do formy rozválíte těsto, propícháte vidličkou a necháte předpéct 10 minut na 200 stupňů tak, aby se nenafouklo.

Na předpečené těsto dáte ostužiny a zalijete vejcem rozšlehaným ve smetaně s cukrem.

Pečete cca 20-25 minut na 200 stupňů.

Dobrou chuť!

2 komentáře:

Unknown řekl(a)...

Ahoj, začínám se učit kuchtit a zrovna máme moooc ostružin. Můžeš úplné začátečnici vysvetlit : jakou smetanu? a asi jak dlouho péct to těsto aby bylo jen předpečené?
Předem děkuju.
Luca

Tereza řekl(a)...

Ahoj Lucie, dekuju za komentar a omlouvam se za pozdni odpoved...stavkoval internet. Smetanu nevim, jakou v Cechach mate, ale neni to moc dulezite, pridej treba tekutou z tetrapaku. Testo predpeces asi 5-10 minut, aby zbelalo nebo az zezlatlo (u tohoto kolace je lepsi ho predpect az do zlatova), nesmi ti zhnednout okraje, to by se ti to pak cele spalilo.