pondělí 15. prosince 2008

Králík na pivě

Králík na pivě je velká francouzská klasika ze severu, od takzvaných Chti. O popularitu téhle části Francie, jejíž akcent je stejně nezaměnitelný jako přízvuk z Provence nebo z jihozápadu, se postaral v tomto roce film "Bienvenue chez les Chti", tj. Vítejte u Chti. Na začátku filmu se šéf podniku z jižního pobřeží dozvídá, že byl přeložen. "Do ciziny?", ptá se. "Hůř.", zní odpověď: "Na sever." "Do Lyonu?", ptá se šéf. Zde je film poněkud nepřesný, protože sever pro správného jižana začíná Avignonem...ale dobře. "Hůř.", zní odpověď. "Paříž?", děsí se teplomilný šéf. "Hůř." A tak se ocitá v deštivé severovýchodní Francii na hranici s Belgií, kde přestává platit spousta věcí, které si o Francii myslíte. Národním nápojem je tam pivo a tradiční pokrm králík na pivě se tradičně dělá nikoli na olivovém oleji, dokonce ani na oleji, ale na starém dobrém sádle. A "s" je tam vyslovováno jako "š".

Potřebujete:
200g slaniny (nebo eventuelně sádla)
2 cibule
naporcovaného králíka
1 mrkev NEBO sušené švěstky
půl litru piva
sůl, pepř a trochu muškátového oříšku
brambory

Nádobí: velký hrnec, malý hrnec a eventuelně pánev

Rozkrájíte cibuli a slaninu. Cibuli dáte na 5 minut vařit do vody. V hrnci necháte osmažit slaninu, vyndáte ji a v takto vzniklém sádle pak necháte zatáhnout králíka.

Přidáte opečenou slaninu, cibuli, mrkev (nebo švestky) a zalijete pivem. Pod pokličkou necháte vařit na mírném ohni 15 minut.

Přidáte brambory, opět přiklopíte a vaříte dalších 30 minut, což je cca čas, za který se vám odpaří všechno pivo a zároveň se uvaří brambory. Pokud chcete štávy více, dejte od počátku více piva.

A hotovo. Dobrou chuť

1 komentář:

Unknown řekl(a)...

Nemam rada pivo, ale v tomto pripade sem udelala vyjimku a Kralika na pive mohu doporucit, je vyborny!