Tak vás zase po dlouhé době zdravím. Mezi posledním příspěvkem z půlky prosince a tím dnešním uplynulo dva a půl měsíce. Za tu dobu jsem se přestěhovala do Chile, našla byt a skoro vybavila kuchyň. Stále mi tedy schází trouba, protože Chilané mají nesmyslnou preferenci pro plynové trouby, a najít elektrickou troubu, která by měla také nějaké to samočištění, je těžké. A jediná taková trouba, kterou jsem našla, je všude vyprodaná. Také mi chybí můj robot a všechny moje nástroje, které jsou stále někde v kontejneru na lodi. Ale mám přeci jen už svůj vařič, v truhlíku za oknem mi vyrostla bazalka, petržel, kopr a koriandr a objevila jsem první obchůdky, kde se dá přijít je kvalitním ingrediencím.
Vařím tedy zatím samé jednoduché věci. Jednou z velmi jednoduchých věcí jsou mušle po námořnicku (zřejmě se to dá vařit i na moři). Oblíbené francoouzské jídlo, které se pod názvem "moules frites" inspirovalo také trochu Belgií.
Na recept budete potřebovat mušle. Pokud můžete koupit čerstvé, je to lepší, pokud ne, kupte vařené a nechte je "ohřát" v omáčce, ale jenom trochu, protože když mušle vaříte moc dlouho, ztvrdnou. Čerstvé mušle umyjte a vyhoďte ty, které jsou otevřené, neb ty už to mají za sebou, jejich duše je někde v nebíčku a pokud byste je zbaštili, viděli byste, co je to peklíčko na zemi.
Potřebujete:
1,2 kg mušlí (s černou lasturou)
40g másla
40g šalotky
5cl suchého bílého vína
svazek placaté petržele
trochu celerové nati (listů)
snítka tymiánu
bobkový list
sůl a pepř
Nádobí: velký hrnec
Rozehřejte máslo, přidejte na malinké kousky nakrájenou šalotku a nechte zesklovatět. Přidejte nasekanou petržel.
Přidejte mušle a zalijte vínem. Nechte vařit na prudkém ohni pod poklicí s bobkovým listem, tymiánem a celerovou natí.
Hned, jak se mušle otevřou, je jídlo hotové. Vyndejte tymián, bobkový list a celerovou nať a servírujte v míse přelité vývarem. Jako příloha se tradičně servírují hranolky, ale já preferuju buď americké brambory, nebo obyčejný žitný chleba.
Bez závazků
před 6 lety
Žádné komentáře:
Okomentovat