středa 6. února 2013

Parmice nachová na česneku

Parmice nachová, francouzsky rouget, je asi moje nejoblíbenější ryba. Má velmi výraznou chuť, která spoustě lidí vadí, ale tady, na jihu Francie, vědí, jak na to a že výrazná - prý jódová - chuť je výhoda. Parmice je výborná s tapenádou z černých oliv, nebo na česneku. Uznejte, která jiná ryba snese česnek?

Potřebujete:
2 - 3 celé parmice na osobu
přibližně 2 stroužky česneku na parmici
velkou lžíci smetany (na dvě porce)
estragon
oregano
máslo
mouku
olivový olej

Parmice vykuchejte a zbavte šupin, nebo ještě lépe, nechte vykuchat a zbavit šupin. Umyjte, otřete, osolte a obalte v mouce.

Na pánvi rozpalte olej a rychle v něm parmice osmahněte po obou stranách. Vyndejte, olej vylijte, ztlumte oheň na maximum a dejte do pánve máslo a napůl rozkrojené stoužky česneku. Přidejte zpět parmice a pomalinku nechte dělat asi 5 minut po každé straně (pokud jsou parmice malé). Pomalinku je zásadní, česnek vám nesmí zhnědnout.

V kastrůlku zatím rozehřejte smetanu a přidejte estragon, oregano, sůl a pepř. Nechte bublat asi 5 minut.

A je hotovo. Servírujte s celozrnnou rýží, je to nejen zdravé, ale hlavně božské!

Žádné komentáře: