sobota 23. února 2013

Bretonské slané palačinky z černé mouky

Nevím, zda v Čechách seženete mouku z černé pšenice, ve Francii zvanou též farine de sarrasin, ale jsem si poměrně jistá, že některé obchody se zdravou výživou ji dovážejí. Nebo si prostě mouku z Francie nechte dovést: konec konců, alespoň se trochu vybalancuje vývoz hrubé a polohrubé mouky na knedlíky a bramboráky sem k nám, jak ho organizuje celá česká komunita ve Francii.

Mimochodem, palačinky u nás teď patří k velké klasice, a to díky přístoji na palačinky, který prostě vrazíte doprostřed stolu, kolem nějž se sesedne celá rodina. Každý si nalije svoji palačinku, upeče a sní. Žádné nekonviviální běhání do kuchyně, a hlavně již žádné ohřívané palačinky!

Potřebujete:
330g mouky z černé pšenice
10g soli
75cl studené vody
jedno vejce

Mouku smíchejte s vodou a solí, až vznikne vláčné těsto. Přidejte vejce a nechte odpočinout v lednici. A je hotovo.

Palačinky jezte na slano klasicky se sýrem a šunkou, žampiony, nebo třeba modrým sýrem a ořechy, to záleží na fantazii každého. Hvězdopravec ale miluje tyhle palačinky i na sladko s nutelou!

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Jo, jo, pohankove palacinky jsou moc dobre, ikdyz trochu tuzsi. Se sunkou a vajickem idealni. A mouka je k mani i u nas - Kaufland a myslim, ze i Billa. Od Klatov zdravi Marcel.

Tereza řekl(a)...

Dekuju za tip! Takze cerna psenice je vlastne pohanka? Tak to zni jako ze krome toho, ze je to dobre, je to i zdrave!