U nás doma se nevyhodí skoro nic. Ze zbylé bramborové, fazolové nebo mrkvové kaše dělám chleba stejně jako ze zbytků piva po mejdanu. Pokud je pomejdanových zbytků piva a vína moc, bude z nich omáčka. Zbytky rýže, bulguru a quinoy proměňuju v salát a zbylé maso v masové kuličky, karbanátky nebo dokonce wok. Je vám z mých recyklačních nápadů trochu šoufl? Tak se podívejte na tenhle a snad se vám vrátí chuť. Co s arašídy, které jste vysypali večer do misky a kterými hosté evidentně pohrdli? Než nechat arašídy nasát vlhkost vzduchu, udělejte z nich raději omáčku. Je to tučné, ale božské. Recept jsem odkoukala u Fabrice a v mé kuchyni má tak čestné místo, že kvůli němu nejednou rozdělám sáček arašídů, i když je zrovna nepotřebuju spotřebovat.
Potřebujete:
naporcované kuře
150g arašídů
25g čerstvého zázvoru
2 stroužky česneku
1 lžíci sezamového oleje
2 lžíčky cukru
35cl drůbežího vývaru
2 lžíce sójové omáčky
sůl, pepř, olivový olej
Osolte a opepřete kuře, posypte 50g nasekaných arašídů a dejte péct do trouby.
V hrnci nechte osmahnout nastrouhaný česnek, zázvor a cukr. Přidejte rozemleté arašídy a po rozmíchání dodejte vývar a sójovou omáčku.
Vařte pět minut, osolte, opepřete a znovu rozmixujte.
A je to. Servírujte s cuketami a cibulí osmahnutými na oleji s kari a s trochou rýže.
Bez závazků
před 6 lety
4 komentáře:
Čerstvý ženšen? To se dá normálně sehnat? :)
A kruci, konečně mi došlo, že gingebre (vyslov ženžambr (ve Francii) nebo chinchebre (v Chile)) neni ženšen, ale zazvor....diky, opravuju vsude, a mam tak na vikend vystarano...
Hezké, arašídy pražím do rýže, přidávám ještě kukuřici a zelený hrášek z konzervy - jako přílohu k pečenému nebo dušenému kuřeti.
Chuť omáčky by mě zajímala, vyzkouším
:)))a já si pořád říkala, kde vezmu do receptu žen-šen?!?
Okomentovat