neděle 27. listopadu 2011

"My" thai krevety

Onehdy jsem dostala chuť na něco, co by připomínalo wok, na který jsme chodili ještě, když jsme bydleli v Grenoblu ve Francii (což je na receptu to jediné francouzské) a jehož kombinace chuti kokosového mléka, zeleného citronu a pálení byla zkrátka božská. Zalovila jsem na internetu a ve svých kuchařských zkušenostech a zde je výsledek.

Celé se to udělá pálivým tak, že se přidá červená curry pasta. Já jsem ale tentokrát přidala místo curry harissu. Je to hřích, protože cpát do thajského jídla tuniskou omáčku je jaksi trochu jako cpát rajčata do guláše, jak to dělají Francouzi, ale výmluva je ta, že zatímco harissa je domácí a bez konzervantů, červená curry pasta obsahuje kdo ví co.

Celé jídlo doporučuju servírovat s tlustými rýžovými nudlemi (nikoli s těmi úzkými, které se hodí do polévky). Zda je to thajské, nevím, ale dobré to je. Je to My thai :).

Potřebujete:
krevety (alespoň dvanáct na osobu, nejlépe syrových, tj. šedých)
půl litru drůbežího vývaru
1 limetku
1 žlutý citron
půl lžičky krevetové pasty
tři lžičky harissy nebo červeného curry pasty
30g másla
kus čerstvého zázvoru
deset lžic kokosového mléka
půl svazku čerstvého koriandru
rýžové tlusté nudle

Nádobí: dva hrnce, pánev

Drůbeží vývar uveďte do varu, přidejte krevetí pastu a vařte asi 5 minut. Mimo oheň přidejte citronovou šťávu, pálivou směs (curry nebo harissu), kokosové mléko a máslo. Nechte rozpustit a namočte do směsi na pár minut oloupané krevety.

Vyndejte krevety a hoďte je na pánev s rozemletým ženšenem. Omáčku v hrnci nechte na prudkém ohni za stálého míchání zredukovat na polovinu. Podle návodu na sáčku nechte udělat rýžové nudle.

Když jsou krevety hotové, zalijte zhoustlou omáčku a přidejte nakrájenou limetku a čerstvá koriandr. Servírujte s nudlemi.

Žádné komentáře: