pondělí 28. listopadu 2011

Kuskus z chobotnice

O kuskusu z chobotnice mi Hvězdopravec vyprávěl stylem, jakým já mluvím o svíčkové svojí babičky. Dlouho jsem toužila onen pokrm ochutnat, a protože shánět někoho, kdo by servíroval podobné jídlo je v Jižní Americe jako shánět hovězí guláš v Indii, rozhodla jsem se, že se do toho pustím sama. Výsledek byl báječný.

Na kuskus můžete použít speciální hrnec, tzv. couscousier, kde je speciální oddělení na kuskusovou krupici, aby se uvařila v páře z jídla. Pokud jako já hrnec nemáte, použijte jemný kovový cedník, který dáte na vrch obyčejného kastrolu pod pokličku.

Na recept budete potřebovat tzv. court-bouilllon, který vyrobíte z 1 mrkve, 1 cibule, 1l vody, 1 bobkového listu, 1dl octa, snítky tymiánu takto:

Nakrájíte cibuli a mrkev, zalijete litrem vody, přidáte tymián a bobkový list a dvacet minut vaříte. Pak přidáte ocet a necháte ještě deset minut bez ohně louhovat. Vývar procedíte a zeleninu vyhodíte.

Vaříte kousky chobotnice deset minut v onom vývaru, který si můžete připravit i den předem. Zcedíte. Vývar můžete vyhodit, nebo ho použít jako základ do nějaké omáčky a chobotnice je připravena pro další úpravu.

A na ni....

Potřebujete:

nakrájenou chobotnici
4 čerstvá rajčata
cuketu
pár brambor
několik mrkví
cibuli
lžičku harissy
olivový olej
kuskus
sůl, pepř, vodu

Nakrájejte cibuli a rajčata.

V hrnci na oleji nechte zesklovatět cibuli, pak přidejte rajčata a nechte dělat asi 10 minut pod poklicí. Přidejte harissu a asi litr vody.

Když začne voda vřít, přidejte chobotnici. Nechte vařit nejméně 30 minut, velmi pomalu. Přidejte brambory a mrkev nakrájené na velké kusy a po 15 minutách cuketu rovněž ve velkých kusech (jednu cuketu rozkrojte asi na 3 díly).

Jestliže máte předvařený kuskus (většina jich je), smíchejte ho s olivovým olejem, pak přilijte trochu horké vody a nechte lehce nabobtnat. Přesypte do sítka a zavěšte ho na posledních 15 minut nad hrnec, v němž bublá chobotnice, brambory mrkev a kam jste právě přihodili cukety.

Po 15 minutách je hotovo a připraveno k servírování. Jen dochuťte pepřem a solí.

Žádné komentáře: