neděle 10. dubna 2011

Bazalková polévka, čili soupe au pistou

Bazalka se sice francouzsky řekne basilique, ale na jihu jí neřeknou jinak než pistou. Pistou je také místní pesto, ve kterém na rozdíl od toho italského není parmezán, ale tzv. fromage rouge, neboli červený sýr mimolette. Variant, jak dělat bazalkovou polévku, či polévku s pestem, je spousta, a dvě varianty, které jsem ochutnala ve dvou různých marseillských rodinách, se jedna druhé nepodobaly ani trošíčku. Recept, který vám nabízím, je recept Drahématičky Marie. Dle Hvězdopravcových slov Drahámatička neumí vařit vůbec, ale její bazalková polévka je ta nejlepší na světě. A dělá se takhle:

Potřebujete:
půl kila čerstvých zelených fazolí
půl kila bílých čerstvých fazolí
půl kila červených čerstvých fazolí (zde nesehnatelných a jsou tedy nahrazeny sušenými)
trochu ostatních typů fazolí, máte-li nějaké (černé, například)
dvě brambory
dvě cibule
mrkev
sůl a pepř
svazek bazalky
kilo rajčat
půl paličky česneku
olivový olej
kus parmezánu nebo červeného sýra

Nádobí: hrnec, pařáček a litinový hrnec (pokud máte, jinak poslouží i hrnec s poklicí), mixér

Všechnu zeleninu a čerstvé fazole nechte předvařit v páře, každé zvlášť.

Naházejte všechno do litinového hrnce, zalijte vodou a nechte vařit na mírném ohni dvě, tři, čtyři hodiny, zkrátka jak je libo. Osolte a opepřete.

Oloupejte rajčata a zbavte je vody a semínek. V mixéru rozmixujte se sýrem, bazalkou, česnekem a olejem.

Část pesta zamíchejte do polévky, část servírujte zvlášť jako pomazánku na tousty.

Polévka se dá bez problémů také zmrazit!

2 komentáře:

La Cuoca řekl(a)...

Tahle polévka (jak ošklivé slovo, pro tak božský nektar) je neodolatelná, protože:
a) miluju fazole v jakékoliv podobě
b) miluju bazalku
c) miluju hustohusté cokoli, co nahradí jakýkoliv pokrm s masem.
Moc děkuju za inspiraci, pustím se do soupe au pistou hned tento víkend!!!

Tereza řekl(a)...

Tak at to dobre dopadne! Dle tveho blogu jsem videla, ze jsi v Italii, kde jiste sezenes ingredience lepsi nez ja tady (hlavne ten parmezan....ach, zavidim!!!!). Jsem zvedava na italske tipy na vareni, pridavam do ctecky!