středa 30. března 2011

Daube z chobotnice

Daube překládá seznam jako "dušení". Dušení a chobotnice, no nazdar, povzdechne si čtenář Verneovek. Jakpak to, milý pane Julesi, udělat, aby udušená skončila chobotnice, nikoli hrdina Dvou tisíc mil? Inu, to je milý kuchtíku jednoduché, zalij ji červeným vínem! Daube je totiž sice dušení, ale dušení v červeném víně, na rozdíl od civetu, což je dlouhé vaření ve vlastní krvi, jak mi nedávno vysvětlil můj kamarád a výborný kuchař Sylvain, když u nás jedl civet z vepřového, který byl vlastne daube z vepřového. Ale slovíčkaření a literaturu teď nechme stranou a sem s chobotnicí na krájecí pult! Pár slov o tom, co s ní, aby vám lehce změkla, najdete zde. O víně na vaření jsem tu už psala mockrát. Chateauneuf de Pape do jídla nelijte, ale také ne nic, co se nedá pít.

Potřebujete:
2 cibule
1 papriku
půl svazku petželové nati (tj. hodně)
kilovou chobotnici
50g sušené šunky
50g slaniny
3 dcl červeného vína
trochu olivového oleje
tymián, bobkový list
sůl a pepř

Nádobí: hrnec a litinový hrnec

Nakrájejte chobotnici na kousky a dejte je do hrnce na mírný oheň. Nezakrývejte poklicí, jen občas zamíchejte. Nechte 15 minut. Cílem je dostat z chobotnice vodu.

Nakrájejte velmi, velmi na jemno cibuli. Papriku nakrájejte na tenoučké nudličky. Nakrájejte šunku a slaninu.

V litinovém hrnci nechte na oleji nejdřív zesklovatět cibuli, pak přidejte papriku, slaninu a šunku a nechte chviličku dělat. Přidejte nasekanou petržel, okapanou chobotnici, tymián, bobkový list, osolte a opepřete a dejte do trouby na 180 stupňů na dvě hodiny.

A je to. Servírujte s rýží. Dobrou chuť!

Žádné komentáře: