Ano, králíci jsou stále dobří, stále je na trhu mají a stále jsou to králíci, kteří strávili život vesele hopkajíce po stráních podhůří And, takže jsou stále stejně tuzí. Moje kamarádka Francouzka Estelle mi tuhle poradila, jak mám udělat králičí paštiku, což mimo jiné zahrnovalo zakoupení prasečí nožky a její dělení na čtyři kusy. Protože se mi ale nožku rozčtvrtit nepodařilo, bylo z ní málo želatiny a paštika nedržela pohromadě. Nicméně z ní stejně všem hostům naskakovaly boule za ušima. Z receptu jsem tedy vyhodila prasečí nožku a je z něj recept na králíka na růžovém víně. Nejen, že je to méně pracné, ale je to stejně vynikající.
Růžové víno v originálním receptu je samozřejmě myšleno růžové francouzského původu. Jak možná víte, před několika lety Francouzi brojili proti označení růžové víno u vín, která vzniknou smícháním červeného a bílého, jak to dělají například Maďaři. Jak dělají růžové Chilané nevím, ale tuším, že nějak zakázaně. Místní růžové je mnohem sladší než to francouzské a navíc má svítivě růžovou barvu. Hvězdopravec, který je původem z Provence, tedy kraje, kde se prakticky nepije červené, tvrdí, že je ještě horší než onen piquet, který pije jeho dědeček. Na vaření tedy nakonec používám chilské růžové Cusiño Macul, které je sice také sladké, ale alespoň ne tolik a navíc má decentní barvu. Kdybych měla to štěstí, že bych tu padla na provensalské růžové, určitě bych ho do jídla nelila. V Čechách ale možná na nějaké levné narazíte, a tak s chutí do toho.
Potřebujete:
asi 1,5 kg králíka
3 stoužky česneku
200g slaniny
alespoň 3 pořádné šťavnaté mrkve
půl lahve růžového
50g másla (ano, dieta tu jde stranou)
snítku tymiánu
3 bobkové listy
sůl, pepř a trochu oleje
Nádobí: litinový hrnec, který jde i na plotnu i do trouby (lze nahradit kombinací pánev/pekáč)
V troše oleje nechte zbělat kousky králíka, posolte a popepřete. Vyndejte, přidejte slaninu a nechte trochu rozpustit.
Přidejte mrkev a česnek nakrájené na kolečka a nechte lehoučce osmahnout.
Přidejte máslo, malinko poduste. Pak vraťte králíka zpět do hrnce, zalijte růžovým, přidejte tymián a bobkový list a nechte dělat v troubě 2 hodiny na 180 stupňů.
Dobrou chuť!
Bez závazků
před 6 lety
9 komentářů:
Z dialky mi to pripomína "boeuf bourguignon". Určite to uvarím a skúsim mäso najskôr marinovať vo vínku. Na Slovensku kupujem ružové víno zásadne odrodové a tak mám istotu :o)
To je dobre, ze s vinem neni problem. Do marinady doporucuju dat vsechny ingredience krome slaniny, pak marinadu procedit a uschovat pro vareni, marinovanou zeleninu vyhodit a pro vareni pridat novou zeleninu(tedy bude potreba sest mrkvi a sest strouzku cesneku). Pokud se maso nebude marinovat, vynikne vic jeho chut.
Ideálne by bolo urobiť hneď dvoch zajacov jeden marinovaný a druhý nie, na porovnanie ;o)
Len, kto by toho toľka zjedol?
Ja :-)!!!! Hodne stesti s pripravou, urcite to bude vyborne.
Tak do toho jdu. Jenom jeste zamordovat toho kralika... nebo to necham na sousedovi, ty jeho jsou stejne vetsi. S ruzovym vinem neni problem - snadno se sezene i francouzske. clayman2
Škoda, že tchýně už nechová králíky, to by byla úžasná změna. Jinak můžu vyptat postup na tu paštiku? Ta vypadá neméně přitažlivě!
Jejda, co bude s moji karmou, zda se, ze budu mit na svedomi par zamordovanych usaku :-). Jsem rada, ze s ruzovym neni v Cechach problem. Mimochodem, vim, ze se u nas prodavaji lahve cehosi, co se jmenuje myslim Chenet, jsou to takove trochu krive lahve, to je vino, co ve Francii pijou tak maximalne bezdomovci a u nas se to prodava s velkou pompou...pozor na nej, tedy, i kdyz do jidla se mozna da dat.
HaF, pastika se dela uplne stejne, jen se to po uzavreni masa a poduseni zeleniny da do nadoby na pastiku, na to se polozi na ctyri kusy rozrezana teleci noha (tady teleci nemaji, proto jsem to zkusila s praceci, ale ta ma mene zelatiny), prikryje se to alobalem, nebo se nadoba uzavre, a pece se to na 200 stupnu 2 hodiny. Serviruje se studene, se salatem a bez nozky.
Jo, jo ruzovy Chenet znam - krasne kriva lahev a misto odrudy vina je napsano, myslim demisweet. Radeji chodim do nakupniho retezce Makro na vina Barton & Guestier... miluju jejich ruzove André, Syrah take neni spatny. Z ceskych mam rad vina ze Sovina nebo Habanske sklepy. Pouze Svatomartinska mi nejak k srdci neprirostla. A diky za recept - dobreho kralika, abys pohledal. clayman2
Diky Claimane za tip, ctenari urcite oceni a ja taky, az se zase podivam do Cech!!!
Okomentovat