Potřebujete:
1 kg vepřového v jednom kousku
3 cibule
stroužek česneku
10 lístků čerstvého šalvěje
sůl a pepř
olivový olej
2 lžíce suchého bílého vína
lžičku balzamovaného octa
Nádobí: nejlépe skleněný pekáč s víkem, pánev
Vepřové omyjte, osušte, a pak ho všude otřete stroužkem česneku. Bude se vám zdát, že se česnek moc neotírá, ale nevadí. Zbytek česneku vyhoďte. Osolte, nejlépe hrubou mořskou solí, a opepřete.
Do pekáče dejte trochu oleje, na to položte maso, okolo něj cibuli nakrájenou na šestiny, přidejte nadrobený šalvěj, přidejte maličko oleje a dejte péct na 180 stupňů hodinu a čtvrt. 180 stupňů se může zdát málo, ale jde o to, aby se maso nevysušilo.
Maso a cibuli uschovejte ve vypnuté troubě a do pánve nalijte šťávu z pekáče. Přidejte víno a ocet a nechte povařit asi 5 minut. Nalijte do nádoby na omáčku a servírujte spolu s masem a cibulí. Jako přílohu doporučuju celozrnou rýži. Dobrou chuť!
4 komentáře:
Včera jsem to zkousila a vynikající! Prý to mám dělat častěji. A přitom tak jednoduché. Už vím konečně co se šalvějí.Jana
P.S. A díky za doporučení formy na cake, šla jsem do silikonové, ale zatím nevyzkoušeno.
To jsem rada! Osobne jsem nazoru, ze tradicni francouzska kuchyne je, co se tyce pripravy, mnohem jednodussi nez ceska! Takze s chuti do toho!
Vyskúšali sme a chválime jednoduchosť :o)
Určite to nebolo posledný krát.
To jsem rada. Ja mam tenhle recept taky moc rada, hlavne, kdyz jsem lina varit.
Okomentovat