V Chile je zima jako v psírně a za poslední měsíc už jsem otočila recepty na polévky, které mám ráda: na českou bramboračku, na brokolicovou krémovou, elegantní hlívovou s svatojakubkami atd. atd., až jsem skončila u hráškové. Není hrachová, ale hrášková, protože ji děláte z hrášku (tedy z lusků) a ne z hrachu. Loupání lusků je upodivu jedna z věcí, kterou nám v kuchyni ráda. Asi proto, že mi to vždycky připomene, jak jsme jako děti lusky loupaly a jedly u babičky na zahrádce. Škoda, že jsme tehdy také nečistily špenát, protože přípravu špenátu nesnáším, ale špenát mám ráda...ale k receptu, ať nám nevychladne nadšení.
Potřebujete:
půl kila čerstvého hrášku
200g slaniny
velkou cibuli
kostku drůbežího bujónu
sůl, pepř
Nádobí:
mixér, hrnec, pánev
V hrnci nechte rozpustit 150g slaniny a než začne zlátnout, přidejte cibuli. Když zesklovatí, přidejte hrášek a nechte trochu opéct. Pak zalijte vodou, přidejte bujón a vařte 25 minut.
Rozmixujte a ochutnejte. Opepřete a osolte, je-li třeba.
V pánvi nechte osmahnout zbylou slaninu nakrájenou na kostičky. Ozdobte jí polévku v talířích.
Dobrou chuť!
Bez závazků
před 6 lety
Žádné komentáře:
Okomentovat