pondělí 14. června 2010

Hrášková polévka se slaninou

V Chile je zima jako v psírně a za poslední měsíc už jsem otočila recepty na polévky, které mám ráda: na českou bramboračku, na brokolicovou krémovou, elegantní hlívovou s svatojakubkami atd. atd., až jsem skončila u hráškové. Není hrachová, ale hrášková, protože ji děláte z hrášku (tedy z lusků) a ne z hrachu. Loupání lusků je upodivu jedna z věcí, kterou nám v kuchyni ráda. Asi proto, že mi to vždycky připomene, jak jsme jako děti lusky loupaly a jedly u babičky na zahrádce. Škoda, že jsme tehdy také nečistily špenát, protože přípravu špenátu nesnáším, ale špenát mám ráda...ale k receptu, ať nám nevychladne nadšení.

Potřebujete:
půl kila čerstvého hrášku
200g slaniny
velkou cibuli
kostku drůbežího bujónu
sůl, pepř

Nádobí:
mixér, hrnec, pánev

V hrnci nechte rozpustit 150g slaniny a než začne zlátnout, přidejte cibuli. Když zesklovatí, přidejte hrášek a nechte trochu opéct. Pak zalijte vodou, přidejte bujón a vařte 25 minut.

Rozmixujte a ochutnejte. Opepřete a osolte, je-li třeba.

V pánvi nechte osmahnout zbylou slaninu nakrájenou na kostičky. Ozdobte jí polévku v talířích.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: