pátek 16. března 2012

Kuře po bretonsku

Ne, že by se u nás od prosince až do března nevařilo. Vlastně, kde je u nás? Od prosince do března jsem projela, v tomto pořadí, kus Francie, pak Čech, pak zase Francie, pak Chile, následně Ekvádoru, zase Chile, a nakonec jsme tedy přistáli v novém a nějakou dobu trvalém u nás, jižní Francii. Po třech letech v Chile to tedy znamená, že jakkoli je kuchyně provizovní, pustím se do receptů, které jsem v Chile nemohla dělat z důvodu absence některé ze základních ingrediencí.

Z kuřete po bretonsku mi chyběl v Chile především cidre, zkvašený jablečný mošt prodávaný v lahvích zašpuntovaných jako lahve sektu. Doufám, že vám v Čechách chybět nebude, stejně jako další typická ingredience bretonské kuchyně, slané máslo. I když, však i máslo normální bude stačit. A zatímco já jsem do jídla s rozkoší přidala dvě vrchovaté lžíce normandského (to je přece hned u sousedů!) crème fraîche, jistě postačí i hustá česká smetana.

Potřebujete:

naporcované kuře (sláva, ve Francii zase dostanu kuře z farmy, ne hormony vyhnané chemické superpollo!)
čtyři šalotky
pořádný kus slaného másla
lahev cidre
sůl, pepř
dvě lžíce crème fraîche

Na másle nechte zesklovatět nakrájenou šalotku. Přidejte osolené a opepřené kuře a všechny kusy lehce osmahněte.

Zalijte cidre a nechte hodinu pomalu bublat v zavřeném hrnci.

Vypněte plotnu, vyndejte kuře a ve šťávě rozmíchejte smetanu. Vraťte kuře zpět a servírujte!

3 komentáře:

Ája Voráčková řekl(a)...

Crème fraîche se dá v ČR normálně koupit, s cidrem je to už horší, ale určitě ne nemožné :) Ale je to super tip, kuře, co se nemusí péct :)

Tereza řekl(a)...

Diky za upresneni. Pokud se kure dela v litinove nadobe, neni trouba potreba na zadny z receptu, kde je kure delane v zavrene nadobe (totez plati o ostatnich masech, samozrejme), tedy tam, kde nejde o peceni "s kurcickou". Litinovy hrnec je zkratka takova mala trouba!

umaheastham řekl(a)...

Hotel Las Vegas, NV - MapYRO
› › Downtown Las Vegas Hotels › 군산 출장마사지 안양 출장안마 › Downtown Las Vegas Hotels Wynn Las Vegas, Las Vegas, NV 89109. star. Rates from $48. Las Vegas Hotel Rates From $50. Las Vegas Hotel Rates 군포 출장안마 From $50. Las Vegas Hotel Rates 삼척 출장샵 From $64. Las 포항 출장마사지 Vegas Hotel Rates From $79.