Jak jsem říkala, můžete se těšit hlavně na recepty z hovězího a mořských plodů. A vzhledem k tomu, že teploty máme stále velmi letní, jíme hlavně lehká jídla z ryb a mořských potvor. Bohužel, je mi jasné, že nabídka mořských plodů zde a v Česku je diametrálně odlišná. Tenhle recept bude tedy spíš pro Čechy v Bretagni...ale kdo ví.
Nevím přesně, zda se francouzské slovo palourdes dá přeložit jako slávka, ale podle slovníku to tak je. Ve španělštině tomu odpovídá slovo almejas, ale vzhled přeci jen není úplně stejný. Slávky tady jsou mnohem větší. Obojí jsou oválné mušle s bílošedou lasturou, která je spojená po podlouhlé straně. Však se koukněte na fotku. Pokud někde něco podobného najdete, pusťte se do následujícího receptu. Na klasické mušle ho moc nedoporučuji, přijde mi, že to bude těžké a chuť obou typů mušlí není vůbec podobná.
PRO VŠECHNY ZKLAMANÉ ČTENÁŘE, KTEŘÍ HLEDAJÍ RECEPT NA KLASICKÉ ČERNÉ MUŠLE, CO SE JMENUJÍ ASI TAKY SLÁVKY, klikněte vedle na liště na slovo mušle. No já vím, nemá to logiku, ale s překladem zkrátka bojuju. Odměnou za hledání je hrst receptů. Černé mušle či slávky totiž dělám mnohem častěji než bílé mušle slávky palourdes.
Potřebujete (pro 2-4lidi: záleží, jak velké porce chcete servírovat):
24 slávek
250g cibule
6 snítek placaté petržele
tymián a bobkový list
půl litru suchého bílého vína
150g másla
4 lžíce mouky
150ml smetany
2 žloutky
trochu oleje
Nádobí: velký hrnec
Do hrnce dáte na troše oleje zesklovatět cibuli. Přidáte petržel, tymián a bobkový list, zalijete vínem a uvedete do varu.
Omyté zavřené slávky hodíte do vroucího vína a vyndáte je hned, jak se otevřou. Odloupnete vrchní část lastury a mušli s druhou polovinou lastury uschováte v teple.
Rozehřejte máslo a vmíchejte mouku. Přidejte procezený vývar z vína a slávek a nechte zhoustnout. Mimo oheň přidejte smetanu a syrový žloutek a míchejte, dokud nevznikne homogenní omáčka. Pokapejte jí mušle a servírujte. Jako příloha je dobrá rýže, nebo quinoa.
Bez závazků
před 6 lety
Žádné komentáře:
Okomentovat