úterý 31. března 2009

Mušle (slávky jedlé) po provensálsku, aneb les moules à la provençale

Opět mušle. Inu, jednoduché jídlo, které nevyžaduje moc prostoru ani kuchyňského náčiní. Ale je to opravdu dobrota. Jako u každého jídla platí, že čím kvalitnější ingredience, tím lépe. Nepokoušejte se dělat tenhle recept se zimními nazelenalými rajčaty, nebude to dobré. Vzhledem k tomu, že máte jaro, odložte tenhle recept až na dobu, kdy koupíte zralá rajčata, která červenala v klidu na sluníčku a až koupíte čerstvou bazalku.

Potřebujete (pro dvě osoby):
1,5kg mušlí (těch s černou lasturou)
2 veliká zralá rajčata
půl svazku bazalky
2 stoužky česneku
bobkový list a tymián
olivový olej
sůl

Nádobí: velký hrnec

Umyjte mušle a vyhoďte ty, které jsou otevřené.

V hrnci na troše oleje nechte podusit nakrájená oloupaná rajčata s česnekem, tymiánem a bobkovým listem cca 10minut

Přidejte mušle, občas promíchejte, a počkejte, dokud se mušle neotevřou.

Když jsou mušle otevřené, vyndejte je a uchovejte v teple. Pozor, vyndejte je hned po otevření, dlouho vařené mušle ztvrdnou!

Vařte šťávu na prudkém ohni a počkejte, až se vypaří cca třetina vody. Když je omáčka hotová, přidejte nastříhanou čerstvou bazalku.

Nalijte šťávu na mušle a servírujte. Nám tenhle jednoduchý recept nejlépe chutná jednodušše s žitným chlebem a skleničkou bílého vína. Nebo, pokud chcete být jako skalní Provensalané, se skleničkou růžového. Dobrou letní chuť!

Žádné komentáře: