sobota 1. února 2014

Tajine z kachních stehen

Zatímco můj blog o francouzské kuchyni upadá, moje kuchyně ve Francii se změnila skoro na velkovývařovnu. Hvězdopravec ani já nemáme v práci jídelnu, takže si obědy nosíme, a na večerní společné jídlo si potrpíme pořád stejně jako dřív. To znamená, že produkuju dvě teplá jídla denně, oběd a večeři. A Gecková je velký konzument zeleninových kaší včetně špenátové nebo ze zelených fazolek, domácích ovocných přesnídávek a ode dneška by se též měla třást všechna kuřátka, neb se zdá, že máme doma velkého kuřatožravce. To znamená, že kromě jídla pro nás dělám i večeře, svačiny a o víkendu také obědy pro naši princeznu. Bývaly doby, kdy jsem si přála, aby doma jedli lidé rychleji a abych mohla zkoušet další recepty. Myslím, že mateřství je doba, kdy "konečně" nahlédnete do ledničky a s hrůzou zjistíte, že už v ní zase není nic k jídlu. Aby to šlo nějak zvládnout, kromě rychlých a neohřívatelných jídel typu steak nebo ryba tedy dělám i gigantické hrnce pomalu vařeného masa a drůbeže v různých šťávách, omáčkách nebo víně, jídel, která ohřívaná naopak obvykle bývají lepší. Mým novým objevem v této kategorii je tajine z kachních stehen. Po králíkovi a kuřeti další severoafrická inspirace...

Potřebujete:
4 kachní stehna
trochu portského
mrkev
dvě lžíce ostré dijonské hořčice
lžičku pálivé papriky
12 sušených meruněk
2 šalotky
tři rajčata (v zimě neváhejte použít rajčata konzervovaná, budou lepší než zimní skleníková)
tymián
bobkový list
lžičku kumínu
sůl, pepř, olivový olej

Nakrájejte šalotku a mrkev

Nechte zatáhnout kachní stehna na oleji, osolte, opepřete, přidejte koření, mrkev a šalotku a ještě chvíli hlídejte na středně silném ohni. Naložte meruňky do portského.

Přidejte hořčici, rajčata, přiklopte a nechte pomalinku vařit 30 minut. Pokud máte hrnec Le Creuset, dejte raději do trouby na 200stupňů.

Přidejte meruňky s portským a nechte vařit ještě hodinu.

Servírujte s kuskusem. Dobrou chuť!

2 komentáře:

iGurman řekl(a)...

Portské a kačica. Paráda.

Unknown řekl(a)...

Dobrý den,

Všimli jsme si, že máte spoustu chutných receptů na vašem blogu a chtěli bychom Vám představit naši novou webovou stránku www.vyhledejrecepty.cz kde si naši uživatelé mohou vybírat z více než 100 000 posbíraných receptů. Každým dnem narůstá návštevnoť strany.
Na stránce jsme vytvořili také žebříček Tob blogů, kde najdete všechny přidané blogy a můžete přidat i ten Váš. My zkopírujeme všechny recepty a uživatelé je pak mohou nalézt pomocí našeho vyhledávače. Tím pádem se zvýší návštěvnost Vašeho blogu. Nemusíte se obávat, vše Vám nabízíme zcela zdarma.

Vyhledejrecepty.cz má své sesterské webové stránky na celém světě. Budeme velmi rádi když se stanete součástí této velké rodiny.

V případě že máte nějaké otázky obraťte se na nás.

S pozdravem,
Tunde
info@vyhledejrecepty.cz