sobota 1. února 2014

Tajine z kachních stehen

Zatímco můj blog o francouzské kuchyni upadá, moje kuchyně ve Francii se změnila skoro na velkovývařovnu. Hvězdopravec ani já nemáme v práci jídelnu, takže si obědy nosíme, a na večerní společné jídlo si potrpíme pořád stejně jako dřív. To znamená, že produkuju dvě teplá jídla denně, oběd a večeři. A Gecková je velký konzument zeleninových kaší včetně špenátové nebo ze zelených fazolek, domácích ovocných přesnídávek a ode dneška by se též měla třást všechna kuřátka, neb se zdá, že máme doma velkého kuřatožravce. To znamená, že kromě jídla pro nás dělám i večeře, svačiny a o víkendu také obědy pro naši princeznu. Bývaly doby, kdy jsem si přála, aby doma jedli lidé rychleji a abych mohla zkoušet další recepty. Myslím, že mateřství je doba, kdy "konečně" nahlédnete do ledničky a s hrůzou zjistíte, že už v ní zase není nic k jídlu. Aby to šlo nějak zvládnout, kromě rychlých a neohřívatelných jídel typu steak nebo ryba tedy dělám i gigantické hrnce pomalu vařeného masa a drůbeže v různých šťávách, omáčkách nebo víně, jídel, která ohřívaná naopak obvykle bývají lepší. Mým novým objevem v této kategorii je tajine z kachních stehen. Po králíkovi a kuřeti další severoafrická inspirace...

Potřebujete:
4 kachní stehna
trochu portského
mrkev
dvě lžíce ostré dijonské hořčice
lžičku pálivé papriky
12 sušených meruněk
2 šalotky
tři rajčata (v zimě neváhejte použít rajčata konzervovaná, budou lepší než zimní skleníková)
tymián
bobkový list
lžičku kumínu
sůl, pepř, olivový olej

Nakrájejte šalotku a mrkev

Nechte zatáhnout kachní stehna na oleji, osolte, opepřete, přidejte koření, mrkev a šalotku a ještě chvíli hlídejte na středně silném ohni. Naložte meruňky do portského.

Přidejte hořčici, rajčata, přiklopte a nechte pomalinku vařit 30 minut. Pokud máte hrnec Le Creuset, dejte raději do trouby na 200stupňů.

Přidejte meruňky s portským a nechte vařit ještě hodinu.

Servírujte s kuskusem. Dobrou chuť!