středa 7. srpna 2013

Quiche s kozím sýrem a mátou

Od té doby, co jsem matka, je na mém blogu o vaření o to větší klid, o co větší je v mé kuchyni zmatek. Ale to, že mi doma pobrukuje skoro sedmitýdenní dítě, rozhodně neznamená, že by mi na sporáku zhasl plamínek. A dokonce ani to, že bych vařila samé žblepty bez chuti, kterým moje maminka říká "kojenecké". Jsou dva druhy rodičů. Ti, kteří s narozením potomka začnou jíst dětskou stravu a ti, jejichž děti jedí to, co oni sami. "Konec diktátu chutí!", přečetla jsem si v jednom článku polemizujícím s tím, zda kojící matka musí ze svého jídleníčku vyřadit všechno, co mléko aromatizuje. Pokud jste jedli v těhotentství všechno, tvrdí se v něm, dítě je na různé chuti zvyklé, jelikož je dostávalo v plodové vodě. Ještě, že jsem se v těhotenství cpala v provensálské kuchyni nezbytným česnekem, pochvaluju si. A Gecková si zatím nestěžuje.

Jestliže se tedy nebojím vařit dál s česnekem, cibulí, kořením nebo chřestem, omezuju se ale co se týče náročnosti receptů. Jedním z velmi nenáročných jídel je quiche, a tak dělám všechny ozkoušené recepty a i nějaké nové. Tenhle jsem okoukala od kolegy z práce. Od kolegy, který ukrutně rád vaří. Kombinace s mátou se může možná českým chuťovým buňkám zdát podivná, ale zkuste a uvidíte, že je to naopak efektní, originální a hlavně výborné.

Potřebujete:
máslové těsto
3 vejce
200ml smetany
váleček kozího sýra
mátu
sůl a pepř
eventuelně trochu gruyere nebo ementálu

Máslové těsto nechte předpéct doběla ve vyhřáté troubě na 180 stupňů.

Zatím si nasekejte najemno mátu, rozkrájejte kozí sýr a nastrouhejte gruyere nebo ementál. Rozšlehejte vejce se smetanou, přidejte mátu, osolte a opepřete.

Na předpečené těsto dejte kolečka kozího sýra, posypte nastrouhaným sýrem, zalijte rozšlehaným vejcem a pečte cca 30 minut. A je hotovo-