neděle 24. února 2013

Perlička na jablkách

Perlička na jablkách je také poměrně klasika a hodí se dobře i na vánoční stůl - myslím tím na oběd 25.12., samozřejmě. My si na ní pochutnáváme ale pravidelně od podzimu do jara, kdy jsme zásobovaní nevyčerpatelnými kvanty jablek z místních sadů. Perlička pak pochází od farmáře kousek za kopcem. Inu, jestliže konzumovat lokálně je na maloměstě v Čechách ještě velký problém, u nás ve Zvonokosech stojí lokální "supermarket", kde prodávají farmáři a zemědělci z okolí maximálně 60km. Seženete tam všechno, od sezóního ovoce a zeleniny, přes mléko, maso, chléb až po trvanlivé výrobky jako těstoviny, luštěniny, mouku, marmelády, med a dokonce i kosmetiku. Že se máme ? Nebojte, jak se říká u nás, na každého jednou dojde, tak jednou musí dojít i na Čechy!

Potřebujete:
1 perličku
1 lžíci medu
dvě cibule
kilo ne moc sladkých jablek (na goldeny zapomeňte, vezměte nějakou kyselou variantu)
lžičku zázvoru
špetku muškátového oříšku
tři hřebíčky
špetku chili koření
pepř a sůl
olivový olej

Pokud máte litinový hrnec typu Le Creuset, vyndejte ho ze skříně. Pokud ne, vezměte cokoli, co se dá dát i na oheň i do trouby. V nejhorším vezměte pánev a pekáč. I v nejhorším je někdy dost dobré!

Na oleji osmahněte rychle perličku po všechn stranách. Vyndejte a nechte na mírném ohni v téže nádobě zesklovatět cibuli.

Vraťte perličku k cibuli, přidejte med a koření a dejte přiklopené na 45minut do trouby na 200 stupňů.

Oloupejte a nakrájejte jablka na osminky. Přidejte do hrnce a nechte péct ještě 15 minut.

A je hotovo. Servírujte s rýží, polentou, bramborovo kaší, jak máte chuť!



sobota 23. února 2013

Bretonské slané palačinky z černé mouky

Nevím, zda v Čechách seženete mouku z černé pšenice, ve Francii zvanou též farine de sarrasin, ale jsem si poměrně jistá, že některé obchody se zdravou výživou ji dovážejí. Nebo si prostě mouku z Francie nechte dovést: konec konců, alespoň se trochu vybalancuje vývoz hrubé a polohrubé mouky na knedlíky a bramboráky sem k nám, jak ho organizuje celá česká komunita ve Francii.

Mimochodem, palačinky u nás teď patří k velké klasice, a to díky přístoji na palačinky, který prostě vrazíte doprostřed stolu, kolem nějž se sesedne celá rodina. Každý si nalije svoji palačinku, upeče a sní. Žádné nekonviviální běhání do kuchyně, a hlavně již žádné ohřívané palačinky!

Potřebujete:
330g mouky z černé pšenice
10g soli
75cl studené vody
jedno vejce

Mouku smíchejte s vodou a solí, až vznikne vláčné těsto. Přidejte vejce a nechte odpočinout v lednici. A je hotovo.

Palačinky jezte na slano klasicky se sýrem a šunkou, žampiony, nebo třeba modrým sýrem a ořechy, to záleží na fantazii každého. Hvězdopravec ale miluje tyhle palačinky i na sladko s nutelou!

pátek 22. února 2013

Kuře na nakládaných citronech a estragonu

Na tenhle recept můžete použít doma udělané nakládané citrony nebo koupené v obchodě se severoafrickými produkty. Jídlo je voňavé, jemně nasládlé a hlavně strašně jednoduché.

Potřebujete:
kuře, nejlépe farmářské
estragon
lžíci medu
tři nakládané citróny
sůl a pepř

Rozhřejte med a držíce kuře za jeho Achillovu patu ho potřete medem jako když Achillova matka omývala Achilla v zázračné prameni: prostě všude, kromě místa, kde ho držíte. Pomazané kuře nepouštějte, nacpěte do něj jeden nakrájený naložený citron a teprve poté ho hoďte do pekáče s víkem. Také můžete nacpat citrony před pomazáním kuřete: to je samozřejmě chytřejší, ale ne každý na to myslí dopředu, zvlášť ne takový umětel jako já.

Kuře posolte a popepřete.

Do pekáče přidejte estragon, zbytek citronů, přiklopte a celou tu nádheru strčte do trouby. Zapněte troubu na 200 stupňů.

Po patnácti minutách podlijte deckou vody a nechte dělat ještě 20 minut na 200 stupňů. Pak troubu ztlumte na 160 a nechte ještě 40 minut.

A je hotovo. Servírujte s brambory, kaší, rýží, pšenicí, prostě s čím chcete.

čtvrtek 7. února 2013

Tvarohový koláč s hruškami a čokoládovými kousky

Opět jedna znouzectnost. Den před vypršeném záruční lhůty na mě v ledničce vykouklo úplně celé velké nenačaté balení měkkých tvarohů, které tu ve Francii prodávají v krabičkách po 100g a které Francouzi s cukrem jedí rádi jako dezert. Celkově bylo tvarohu skoro kilo. Co s tím? Neviděla jsem onehdy ve svém kuchařském slovníku Larousse, že existuje něco jako tvarohový koláč? Vylepšený o kousky čokolády a o hrušky, jak jsem se dočetla na internetu, vyšel báječně.

Potřebujete:
150g máslových sušenek
50g másla
800g měkkého tvarohu
120g cukru
4 vejce
50g Maizeny
1 vanilkový cukr
kus čokolády rozkrájený na kousky
2-3 hrušky

Smíchejte vejce s cukrem, přidejte tvaroh, Maizenu a vanilkový cukr. Nadrťte máslové sušenky - nejlépe nějaké staré, změklé, co už nikdo nechce, když už jsme u toho spotřebovávání zbytků - a smíchejte s máslem.

Do vymazané formy na quiche dejte nadrcené máslové sušenky s máslem, udusejte, přidejte hrušky nakrájené na plátky a kousky čokolády, zalijte tvarohem a šup s tím do trouby na 180 stupňů na 40 minut. A je hotovo, jen to musí vychladnout.

středa 6. února 2013

Parmice nachová na česneku

Parmice nachová, francouzsky rouget, je asi moje nejoblíbenější ryba. Má velmi výraznou chuť, která spoustě lidí vadí, ale tady, na jihu Francie, vědí, jak na to a že výrazná - prý jódová - chuť je výhoda. Parmice je výborná s tapenádou z černých oliv, nebo na česneku. Uznejte, která jiná ryba snese česnek?

Potřebujete:
2 - 3 celé parmice na osobu
přibližně 2 stroužky česneku na parmici
velkou lžíci smetany (na dvě porce)
estragon
oregano
máslo
mouku
olivový olej

Parmice vykuchejte a zbavte šupin, nebo ještě lépe, nechte vykuchat a zbavit šupin. Umyjte, otřete, osolte a obalte v mouce.

Na pánvi rozpalte olej a rychle v něm parmice osmahněte po obou stranách. Vyndejte, olej vylijte, ztlumte oheň na maximum a dejte do pánve máslo a napůl rozkrojené stoužky česneku. Přidejte zpět parmice a pomalinku nechte dělat asi 5 minut po každé straně (pokud jsou parmice malé). Pomalinku je zásadní, česnek vám nesmí zhnědnout.

V kastrůlku zatím rozehřejte smetanu a přidejte estragon, oregano, sůl a pepř. Nechte bublat asi 5 minut.

A je hotovo. Servírujte s celozrnnou rýží, je to nejen zdravé, ale hlavně božské!