středa 19. září 2012

Křepelky na fíkách a hroznovém víně


Onehdy přinesl Hvězdopravec domů pytlík fíků, který mu v práci nadělil kolega Jean Philippe. "Tady je pár fíků ze zahrádky, jestli ti k něčemu budou", řekl, když mi pytlík předával. Fíky Hvězdopravec nerad. Vzala jsem je tedy s sebou na sobotní lezení do Verdonského kaňonu, pak jsem je zapomněla pár dní v autě a nakonec dva dny ležely milé fíky v kuchyni. Byla bych na ně asi zapomněla úplně, ale mušky, kterým můj bratr říká mušky košovky, mě rychle upozornily, že fíky máme. Pohled do sáčku mě ubezpečil, že pokud bych chtěla udělat marmeládu, je skoro hotovo, ale bylo mi také jasné, že fíků není jaksi dost. A protože jsem měla v mrazáku tři křepelky, bylo jasné, že marmeláda nebude. Ještě bych vás na závěr ujistila, že ačkoli jsem na sebe právě práskla, že jsem to, čemu se pohrdlivě říká "cuchta" a že moje kuchyně se rozhodně nepodobá chirurgickému sálu, ani nám, ani našim návštěvám nebylo nikdy po ničem ani trochu špatně, jsme zdraví a že Hvězdopravcův a můj organismus bez úhony přežil i jezení na chilských i ekvádorských tržištích.

Pokud vás tedy nepřešla chuť a nemyslíte si, že dobrá kuchařka je ta, jejíž kuchyně obsahuje nulový počet bakterií, můžete číst dál. A postup můžete opakovat i s čerstvými fíky, které nestrávily hodiny v sáčku na slunci a ze kterých nelítají nevábné mušky. Příště to tak udělám také. Protože příště rozhodně bude.

Potřebujete:
1 až 2 křepelky na osobu
hrst fíků (ty moje nebyly úplně zralé, což je výhoda)
hrozen červeného vína
trochu balzamovaného octa
trochu růžového vína
rozmarýn
sůl, pepř a olivový olej

Fíky oloupejte a rozkrojte napůl. Spolu s kuličkami vína dejte do misky, posolte a popepřete, přidete rozmarýn a trošičku vína a nechte odpočinout.

V hrnci (nejlépe litinovém) osmahněte rychle křepelky, podlejte maličko vínem a nechte je dělat v uzavřené nádobě 15 minut na mírném ohni.