středa 1. srpna 2012

Králík na hořčici

Králík na hořčici je francouzská klasika, ale musím se přiznat, že jsem ho vlastně nikdy nejedla od Francouzů dělaného. Párkrát jsem zkusila nějaký recept, ale nebylo to ono. Až včera jsem kápla na Králíka po provesálsku a hořčice bylo v receptu dost a dost. Trochu jsem to upravila a výsledek byl božský.

Králíka jsem dělala také proto, že se mi do domácnosti vrátil můj litinový hrnec Le Creuset. Totiž, koupila jsem si ho v dubnu 2010 v Chile, ale po roce se smalt na dně hrnce odloupl, a to aniž bych s hrncem dělala nějaké psí kusy - byl v podstatě velmi hýčkaný. Protože mají hrnce Le Creuset celoživotní garanci - za cenu mezi 150 -300 eury za hrnec se to dá čekat -, odnesla jsem zraněného do luxusního obchodu ve Vitacuře, kde jsem ho před rokem koupila.  Obchod patří vyhlášené chilské gastronomce Veronice Blackburn. Měla jsem možnost nejdřív obejít Veroničino Audi blokující rampu pro vozíčkáře (invalidu hrnec jsem vezla ve vozíku) a následně stanout tváří v tvář samotné hvězdě s šátečkem Hermes kolem vysušeného krčku. Hvězda mi tvrdila, že lžu, že jsem ten hrnec musela upustit a že reklamaci nejde přijmout - a to navzdory tomu, že smalt byl jasně popraskaný po celém hrnci. Ve skutečnosti prostě nebyla schopná ho vzít a poslat zpět výrobci. Zkrátka, chilské pozlátko, platíte jako byste kupovali luxus, ale servis máte jako na tržnici. Poslala jsem na Veronicu úřad na ochranu spotřebitele, který v Chile zabral vždycky, ale jak to v tamních krajinách bohužel je, podobní lidé jsou nad zákonem, a nedostala jsem nic. Litinový hrnec s dírou ve smaltu s námi tedy odjel do Evropy, kde jsem ho před týdnem donesla ve Zvonokosech do obchodu, kde nebylo ani Audi, ani šáteček Hermes, ale prodavačka mi hrnec bez účtenky a bez jakéhokoli dokladu o nákupu - přesně tak, jak to tvrdí Le Creuset na svých stránkách - vzala a odeslala ho výrobci. Za tři dny se omluvili za vadu výrobku a poslali mi hrnec nový. To bylo včera. Pocit zadostiučinění mi vystačil na celý den - já vím, je to jen hrnec, ale můj oblíbený - a nešlo, než hned hrnec nevyzkoušet. A na oslavu francouzského výrobku a francouzského smyslu pro rovnost jedině francouzskou klasikou.

Potřebujete:

1 králíka
3 stroužky česneku
půl litru suchého bílého vína
snítku saturejky (nebo tymiánu)
čtvrt litru crème fraîche nebo jakékoli nakyslé tuhé smetany
tři vrchovaté lžíce pořádně ostré francouzské hořčice
sůl, pepř a olivový olej

Králíka nechte osmahnout v litinovém hrnci Le Creuset ;-) .... nebo v pekáči, který můžete dát na plotnu, nebo v nejhorším na pánvi, pak přendáte.

Když je králík skoro dozlatova po všech stranách, přidejte celé stroužky česneku, a po chvilce zalijte bílým vínem. Osolte, opepřete a přidejte saturejku nebo tymián. Nechte dělat v troubě v uzavřené nádobě (Le Creuset, například) na 200 stupňů 45 minut.

Vyndejte hrnec z trouby a nechte na poměrně prudkém ohni v otevřené nádobě zredukovat víno tak na třetinu. Trvá to cca 10-15 minut.

Mezi tím smíchejte smetanu a hořčici.

Vypněte sporák a vmíchejte smetanu s hořčicí.

Servírujte s rýží, pšenicí nebo polentou.