úterý 17. července 2012

Těstoviny s ančovičkami

V minulých dnech jsem konala pár pokusů s poutargue, jikrami parmice, a tak vznikl i nápad na tenhle recept. Ančovičky jsou sice mnohem méně nóbl (tím líp!) a mají méně jemnou chuť (škoda, ale jsou to přece jen těstoviny!), ale stačí. A nenechte se mýlit. Ani já nejsem velký fanda těhle slaných potvor. Ale v některých úpravách - jako všechno, kromě růžičkové kapusty - jsou báječné.

Ančovičky patří neodmyslitelně do středomořské stravy, a protože jsme u Středozemního moře, budeme používat také místní bylinky. Pokud máte přístup k čerstvým, tím lépe. Pokud k sušeným, neváhejte nahradit ty uvedené klidně i provensálským kořením.

Potřebujete:
těstoviny, nejlépe čerstvé tagliatele
tři stroužky česneku
lžičku harissy, nebo čerstvých feferonek
ančovičky
čerstvý tymián
čerstvou saturejku
parmezán
olivový olej

Nechte vařit těstoviny podle návodu.

V olivovém oleji na nepříliš silném ohni nechte udělat pár minut najemno nakrájený (ne rozetřený!) česnek s feferonkami či s harissou a snítkou saturejky a tymiánu.

Těstoviny hned po okapání promíchejte s olejem, přidejte ančovičky a na talíři posypte parmezánem. A je hotovo!

pondělí 16. července 2012

Perlička na (broskovovém) dně

Protože se zdá, že moje domněnky o nedostupnosti křepelčího masa byly pouze domněnky (díky Marcelovi za informace, viz komentář k receptu o křepelkách), rozhodla jsem se přijít s další "francouzskou" drůbeží klasikou, o níž jsem byla přesvědčená, že bude v Čechách problém. Ale kdo ví. Další (vy)chovatelnou drůbeží zvěřinou konzumovanou ve Francii je perlička, francouzsky pintade. Divokou slepici připomínající pták má tmavé maso a je o poznání méně tučný než kuře. Z tohoto důvodu je jeho pečení také tak trochu složité: jak to udělat, aby maso nebylo vysušené, ale zároveň hotové? Samozřejmě se dá přidat špek, ale možností je víc a jednou z nich je i tenhle recept.

Musíte ale opravdu dávat pozor, abyste maso vyndali přesně v několikaminutovém intervalu, kdy je akorát. Na podobné pečení si nemůžu vynachválit teploměr na maso, který jsem si koupila při příjezdu do Francie. Hvězdopravec se mi sice směje, že měřím teplotu kuřatům a řízkům, ale od té doby, co jsem hrdou majitelkou, už neběhám s pečení pořád od stolu k troubě a od trouby ke stolu jako dřív, protože prostě změřím teplotu masa uvnitř hned a je to. Drůbež je upečená, když má uvnitř 85 stupňů. A aby se upekla rovnoměrně, nezapomeňte ji vyndat už tak hodinu před pečením z lednice!

Ale k receptu. Jelikož je u nás teď pořád kolem třiceti, rozhodla jsem se místo klasické úpravy s jablky pro letní jihofrancouzský recept od Fabrice. S broskvemi z místních sadů a s tymiánem z Levandulové observatoře mi tenhle recept doslova učaroval. Pochutnal by si na něm určitě i Bohumil Hrabal.

Jako přílohu servírujte malé brambůrky upečené v troubě. Celé je omyjte, přidejte k nim celý česnek (klidn celou palici), posolte, pořádně prolijte olivovým olejem, promíchejte a nechte 40 minut v troubě na 200 stupňů.

Potřebujete:
1 perličku
4 žluté zralé šťavnaté broskve
2 snítky máty
pár snítek tymiánu
hrnek drůbežího vývaru
2 červené cibule
olivový olej, sůl a pepř

Naporcujte perličku a jednotlivé části osmahněte na oleji v pánvi nebo ještě lépe v něčem, co pak můžete dát do trouby.

Vyndejte perličku a nechte zesklovatět nakrájenou cibuli.

Všechno přendejte do skleněného pekáče bez víka, nebo, pokud jde dát váš hrnec do trouby, pouze přidejte perličku.

Zalijte vývarem, přidejte na čtvrtky nakrájené broskve bez jádra, tymián a mátu a dejte péct na 200 stupňů na 25-30 minut bez poklice (jak píšu výš, sledujte bedlivě a nenechte maso vysušit!).

Servírujte s bramborami v troubě. Dobrou chuť!

úterý 10. července 2012

Quiche se žampiony

Quiche je francouzskou klasikou, která se dá skloňovat do nekonečna. Zvlášť v létě ho jíme tak často, že beru zavděk každým novým nápadem. Se žampiony je to takhle...

Potřebujete:
1 pâte brisée neboli máslové těsto
čerstvé žampiony
3 vejce
200ml smetany
svazek pažitky
dvě hrsti strouhaného sýra
trochu kmínu (českého!)
trochu másla

Oloupejte žampiony a nechte je na trošce másla pustit vodu. Přidejte kmín a trochu soli na nechte na mírném ohni vodu odpařit.

Předpečte těsto na 180 stupňů 5 minut.

Rozšlehejte vejce se smetanou, přidejte sůl, pepř a nakrájenou pažitku.

Na předpečené těsto dejte žampiony, posypte sýrem a zalijte rozšlehaným vejcem. Za 25 minut v troubě na 180, když je hořejšek pěkně zlatavý máte uvařeno.

Servírujte se zeleným salátem.

pondělí 9. července 2012

Křepelky s třešněmi

Je mi jasné, že recept na křepelky asi nebude tím nejsnáze realizovatelným v českém prostředí. Ale kdo ví a klasická, jediná chovatelná, francouzská létající zvěřina by přeci jen na blogu o francouzské kuchyni neměla chybět. A pak, je to tak dobré!

Potřebujete:
1 křepelku na osobu
250g třešní nebo višní na 2 křepelky
šalotku
trochu bílého vína
sůl a pepř
trochu cukru

V hrnci nechte osmahnout křepelky ze všech stran na oleji. Přidejte nakrájenou šalotku, nechte zesklovatět, přilijte trochu bílého, přiklopte a nechte dělat na mírném ohni 25 minut.

Vypeckujte třešně něbo višně a rozkrojte napůl. Nechte je na pánvi pustit vodu a přidejte eventuelně trochu cukru. Nechte dělat cca 10 minut.

Po dvaceti minutách přidejte třešně ke křepelkám, přiklopte a nechte dělat ještě 5 minut.

A je hotovo. Servírujte s polentou.