středa 30. května 2012

Pórek jako příloha

Jedna z věcí, které mě na české a vůbec středoevropské kuchyni nudí, je do zblbnutí opakovaný cyklus brambory, rýže, těstoviny, knedlík, nad kterým chuťovým buňkám začne smutně slzet i jejich česká DNA. Dobře dobře, dneska je menu vylepšené tu a tam o bramboráčky nebo bramborovou kaši (není divu, že jedno z mála českých slov, které Hvězdopravec umí je slovo brambora) a tu a tam o hranolky nebo krokety, ale to pořád zůstáváme v našich bramborových luzích a hájích. A většinou velmi špatně udělaná dušená nebo restovaná zelenina v našich restauracích na tom nic nemění.

Postupem doby mě můj mlsný jazyk přivedl k vyzkoušení polenty, quinoi, pšenice, opečených cuket, špenátu se smetanou, mrkvové, dýňové nebo fazolové kaše, celozrné rýže, manioku, bulguru, kuskusu, zapečené zeleniny, rizot, malých brambůrek s česnekem dělaných v troubě a kdo ví ještě čeho. A když jsem včera v lednici objevila dva zapomenuté pórky a marně si lámala hlavu co s nimi, když už jsem koupila v večeři rybu dorádu čili pražmu, rozhodla jsem se, že je čas na pórek jako přílohu. K rybě nebo bílému masu ho lze jen doporučit. Bylo to vynikající a Hvězdopravec řekl: "Hm, to je dóbrý, takhle udělanej pórek...." Vzhledem k tomu, že Hvězdopravec obvykle říká maximálně tak "není to špatný", zdá se, že recept je hoden publikování.

Potřebujete:

dva pórky na osobu (cca 150g)
olivový olej
zakysanou smetanu (půl lžíce na osobu)
uzenou papriku (koření), asi půl lžičky na dvě osoby. Pokud nemáte uzenou papriku (v Chile je to jedno z nejčastějších koření, a tak mám ještě zásoby, ale je mi jasné, že v Čechách bude asi nutné sáhnout po paprice normální)
sůl a pepř

Pórek rozkrojíte napůl a dobře umyjete. Nákrájíte na malé kousky.

Nechte cca 15 minut dusit na oleji na jemném ohni.

Přidejte papriku a smetanu. Zamíchejte, osolte a opepřete, a je hotovo.