pátek 30. března 2012

Medové kuře

Jedna z báječných věcí na návratu do Evropy je fakt, že se do našeho jídelníčku vrátila drůbež. Příšerná chemická kuřata, jejichž svalstvo bylo nedostatkem pohybu a nadbytkem hormonů tak blátivé, že se dalo kuře porcovat rukama a téměř bez použití svalstva pana kuchaře, jsme zanechali jejich neveselému životu a osudu v Chile, kde se z nás stali drůbeží vegetariáni. Francouzi naštěstí vědí, že pokud si kuře trochu v životě užije na dvorku, užije si následně i v potravinovém řetězci nadřazený kuchtík. S úžasem se tedy dívám na tmavé svalstvo místních farmářských kuřat a Hvězdopravec se olizuje až za ušima.

Potřebujete:
naporcované kuře
pár brambor
cibuli
čtyři celé oloupané stroužky česneku
citron
olivový olej
tři lžíce medu
dvě lžičky curry
sůl a pepř

Kuře potřete olejem, opepřete a osolte. Dejte péct do trouby na 200 stupňů na 20 minut.

Mezitím si nakrájejte cibuli a brambory, na osminky rozkrojte i citron a rozpusťte med s curry.

Vyndejte kuře, přidejte česnek, citron, nakrájenou cibuli, brambory a kuře potřete medem s curry. Nechte péct ještě 40 minut. A je hotovo!

pátek 16. března 2012

Kuře po bretonsku

Ne, že by se u nás od prosince až do března nevařilo. Vlastně, kde je u nás? Od prosince do března jsem projela, v tomto pořadí, kus Francie, pak Čech, pak zase Francie, pak Chile, následně Ekvádoru, zase Chile, a nakonec jsme tedy přistáli v novém a nějakou dobu trvalém u nás, jižní Francii. Po třech letech v Chile to tedy znamená, že jakkoli je kuchyně provizovní, pustím se do receptů, které jsem v Chile nemohla dělat z důvodu absence některé ze základních ingrediencí.

Z kuřete po bretonsku mi chyběl v Chile především cidre, zkvašený jablečný mošt prodávaný v lahvích zašpuntovaných jako lahve sektu. Doufám, že vám v Čechách chybět nebude, stejně jako další typická ingredience bretonské kuchyně, slané máslo. I když, však i máslo normální bude stačit. A zatímco já jsem do jídla s rozkoší přidala dvě vrchovaté lžíce normandského (to je přece hned u sousedů!) crème fraîche, jistě postačí i hustá česká smetana.

Potřebujete:

naporcované kuře (sláva, ve Francii zase dostanu kuře z farmy, ne hormony vyhnané chemické superpollo!)
čtyři šalotky
pořádný kus slaného másla
lahev cidre
sůl, pepř
dvě lžíce crème fraîche

Na másle nechte zesklovatět nakrájenou šalotku. Přidejte osolené a opepřené kuře a všechny kusy lehce osmahněte.

Zalijte cidre a nechte hodinu pomalu bublat v zavřeném hrnci.

Vypněte plotnu, vyndejte kuře a ve šťávě rozmíchejte smetanu. Vraťte kuře zpět a servírujte!