neděle 18. prosince 2011

Čokoládový cake zvaný "tříčtvrťák"

Nevím, zda někdo z vás zná slovo "tříčtvrťák". Schválně, co si pod oním slovem představíte?

V případě cake, který se v Chile nazývá queque, vyslovuje keke a zdrobňuje na quequito (kekito), je to cake upečený jen ze tří čtvrtin. Není tedy tak tekutý jako zde uvedený fondant au chocolat, a už vůbec ne tolik, jako coulant au chocolat, ale není zase tak úplně drobivý jako dopečený koláč. Je vynikající a lidé v zemích, kde se špatně shání kvalitní čokoláda, jistě ocení, že se do koláče nebudou muset cpát čokoládu Lindt za 5eur 100gramů, nýbrž že zcela postačí kakaový prášek.

Potřebujete:
5 vajec
250g cukru
250g másla
250g mouky
50g hořkého kakaa
půl prášku do pečiva

Třete žloutky s cukrem.

Rozehřejte máslo a přidejte ho ke žloutkům. Následně za stálého míchání přidejte mouku, kakao a prášek do pečiva.

Ušlehejte pevný sníh a přidejte ho do směsi.

Těsto nalijte do formy na cake a nechte péct v troubě 25 minut na 180 stupňů.

sobota 17. prosince 2011

Kuře s arašídovou omáčkou

U nás doma se nevyhodí skoro nic. Ze zbylé bramborové, fazolové nebo mrkvové kaše dělám chleba stejně jako ze zbytků piva po mejdanu. Pokud je pomejdanových zbytků piva a vína moc, bude z nich omáčka. Zbytky rýže, bulguru a quinoy proměňuju v salát a zbylé maso v masové kuličky, karbanátky nebo dokonce wok. Je vám z mých recyklačních nápadů trochu šoufl? Tak se podívejte na tenhle a snad se vám vrátí chuť. Co s arašídy, které jste vysypali večer do misky a kterými hosté evidentně pohrdli? Než nechat arašídy nasát vlhkost vzduchu, udělejte z nich raději omáčku. Je to tučné, ale božské. Recept jsem odkoukala u Fabrice a v mé kuchyni má tak čestné místo, že kvůli němu nejednou rozdělám sáček arašídů, i když je zrovna nepotřebuju spotřebovat.

Potřebujete:
naporcované kuře
150g arašídů
25g čerstvého zázvoru
2 stroužky česneku
1 lžíci sezamového oleje
2 lžíčky cukru
35cl drůbežího vývaru
2 lžíce sójové omáčky
sůl, pepř, olivový olej

Osolte a opepřete kuře, posypte 50g nasekaných arašídů a dejte péct do trouby.

V hrnci nechte osmahnout nastrouhaný česnek, zázvor a cukr. Přidejte rozemleté arašídy a po rozmíchání dodejte vývar a sójovou omáčku.

Vařte pět minut, osolte, opepřete a znovu rozmixujte.

A je to. Servírujte s cuketami a cibulí osmahnutými na oleji s kari a s trochou rýže.

pátek 16. prosince 2011

Třešňový koláč sester Tatinových s čokoládovým těstem

O třešních si v téhle době v Čechách můžete nechat asi jen zdát (i když, vážení, a co třešně mražený?). V Chile jsme ale uprostřed třešňové sezóny, a tak jsem se konečně dostala k pečení koláče, který mě před půl rokem zaujal na jakémsi francouzském blogu - bohužel už nevím na kterém. Byla to trochu patlanice a u těsta jsem si nebyla vůbec jistá, zda se tam nevloudila autorovi chybička, ale nevloudila. Jen těsto musíte nechat dlouho v lednici.

O tom, co je to tzv. tarte Tatin jsem vám psala zde.

Potřebujete:
95g moučkového cukru
30g mandlí namletých na jemno
150g změklého másla
1 vanilkový lusk
špetku soli
1 vejce
225g mouky
15g kakaa
500g vypeckovaných třešní
40g třtinového cukru
40g másla

Smíchejte mandlový prášek s moučkovým cukrem, vanilkovými zrnky a špetkou soli. Přidejte máslo. Když je těsto homogenní, přidejte vejce, a pak mouku a kakao. Udělejte kouli (ano, lepí to jako čert), zabalte do potravinové folie a dejte utuhnout do lednice nejméně dvě hodiny.

V pánvi nechte na másle rozpustit třtinový cukr. Přidejte třešně a nechte dělat asi 5 minut.

Rozválejte těsto na tloušťku asi 4mm. Do formy na koláč (použila jsem malou o průměru okolo 24cm) dejte třešně a na ně položte těsto jako když děláte tarte tatin. Zahrňte okraje dovnitř a dejte péct celou tu nádheru na 25-30 minut na 170 stupňů.

Ať se vám koláč pěkně vyklopí!