úterý 20. července 2010

Malinový koláč skoro jako quiche

Koukám, že v Čechách končí sezona jahod a začíná sezóna malin. Kde že na to koukám? Když se dívám, přes jaká vyhledávaná slova se dostáváte na můj blog. Recept tu je tenhle a také tenhle, ale přidávám další. Tenhle recept na malinový koláč připomíná opět trochu quiche, stejně jako druhý uvedený recept, ale smetana je v něm nahrazená ricottou. Chilská ricotta tedy tu klasickou moc nepřipomíná, ale koláč z ní byl výborný, řekla bych, že mnohem lehčí než ze smetany. Snad z té pravé docílíte stejného efektu. Každopádně koláč získá tvarohovější chuť a tu já ráda.

Recept jsem si jsem si vypůjčila s malými úpravami z blogu paní Philo, která na něm navíc uvádí nový recept na pate sablée, odlišný od receptu, který normálně dělám. Musím říct, že je také výborný. Je to ten s práškem do pečiva a bez mléka. Je lehčí, nadýchanější, ale méně křehký. Já mám ráda oba.

Potřebujete:
pate sablée
maliny (alespoň 150g, ale ne zase moc)
300g ricotty
4 vejce
130g cukru
vanilkový cukr

Nádobí: kulatou formu na quiche

Rozválejte těsto a propíchejte ho vidličkou, aby se nenafouklo.

Vejce ušlehejte s cukrem a přidejte okapanou ricottu.

Na rozválené těsto dejte maliny, zalijte a šup s tím do trouby na 180 stupňů. A za třicet minut máte hotovo!

sobota 17. července 2010

Jahodové tiramisu z Karibiku

Tak konečně něco, co není od Fabrice. Recept jsem trochu odkoukala z knihy reeptů a trochu pozměnila k obrazu svému. Z Karibiku je proto, že používá typické produkty odtud: třtinový cukr, rum a vanilku...

Potřebujete (na 4 porce):
400g jahod
2 vejce
250g mascarpone
50g třitinového cukru
cukrářské piškoty
1 vanilkový cukr (nebo ještě lépe čerstvou vanilku)
1,5 lžíce třtinového sirupu (pokud není, přidejte trochu cukru)
dvě lžíce karibského rumu

Nádobí: šlehač

Nakrájejte jahody, přidejte půlku vanilkového cukru (nebo půlku stroužku čerstvé vanilky) a třtinový sirup. Nechte odstát v lednici alespoň hodinu.

Ušlehejte žloutky s cukrem, přidejte mascarpone a nakonec sníh z bílků.

Slijte šťávu z jahod, smíchejte s rumem.

Do skleniček na dezert dejte pár sušenek namočených v šťávě s rumem (nenamáčejte moc, jinak se vám rozmočí), přidejte pár jahod, zalijte mascarpone s vejci a na vrch dejte opět jahody a nějakou tu sušenku.

Nechte v lednici alespoň pár hodin. Dobrou chuť!

pátek 16. července 2010

Lososová pomazánka

Už se cítím trapně, že pořád opisuju od Fabrice. Vážně, hodně také zkouším jiné věci, ale prostě to buď není dobré, nebo celý recept stejně změním, takže nemám potřebu uvádět autora. Ale rozhodla jsem se, že o tuhle pomazánku nemůžu české čtenáře ochudit: je skvělá. Lehká, pěkná na pohled a tak svěží, že si ji vynachválíte i v horkém létě. Ze začátku jsem byla k receptu nedůvěřivá kvůli kombinaci se zeleným kyselým jablkem Granny Smith, ale nebojte, chuťová kombinace je to dokonalá.

Originální recept používá křupavé "sušenky" z pate filo. Pokud se nedá u vás koupit, dá ve vyrobit, ale je to děsivá práce. Doporučuju spíš nahradit sušenkami z listového těsta, které upečete skoro stejným způsobem jako je navržené v receptu. Se sezamem.

Potřebujete:
200g syrového lososa
30g másla
2 lžíce smetany
2 citrony
1 zelené kyselé jablko
půl jarní cibulky
6 listů pate filo
sezamová semínka

Nádobí: mixér, hrnec, pekáč

Lososa vhoďte na 8 minut do vroucí vody se šťávou s jednoho citronu. Nechte vychladnout.

Jablko oloupejte, zbavte ho jádřince a nakrájejte ho. Nakrájejte si cibuli.

Dejte do mixéru změklé máslo, smetanu, lososa, jablko, cibuli, posolte, popepřete a rozmixujte. Dejte utuhnout do lednice.

Na plech dejte pečící papír, na něj jeden list pate filo, pomažte rozpuštěným máslem, přidejte další list těsta atd., až máte všech šest listů na sobě. Rozkrájejte na sušenky, posypte sezamem a nechte dělat v troubě 10 minut.

Servírujte dohromady. Pěkné léto!

čtvrtek 15. července 2010

Zeleninové curry

Za tenhle recept vděčím opět a zase Fabricovi. Jeho blog rozhodně není jediný, podle kterého vařím, ale máme prostě asi stejné chutě, takže až na čestné výjimky, se jeho jídla stávají součástí našeho jídelníčku. Vlastně jediné, čemu se vyhýbám, je fakt, že často používá zázvor, který já zrovna moc nemusím. V zeleninovém curry ale buď nebyl, nebo jsem ho tam prostě nedala. A výsledek byl výborný. Doporučuju servírovat jako druhou přílohu ke kuřecím řízkům a rýži, nebo prostě smíchat s bulgurem. Pochutnáte si, a to i pokud jako já nejste fandy ani cuket, ani lilků. Všechno má prostě nějakou poživatelnou úpravu. Kromě růžičkové kapusty :-).

Potřebujete:
1 cuketu
2 lilky
4 mrkve
1 cibuli
2 lžíce žluté pasty na curry
lžičku curry v prášku
25cl drůbežího vývaru
20cl kokosového mléka
30g ořechů
30g mandlí

Nádobí: pánev na wok

Nakrájejte zeleninu na kostičky. V pánvi nechte zesklovatět cibuli s curry pastou a curry práškem. Asi po pěti minutách přidejte ostatní zeleninu. Osolte

Po dalších pěti minutách přilijte trochu vývar a kokosové mléko a nechte povařit asi deset minut, aby šťáva zhoustla.

A je to!

Nakládané citrony

Nakládané citrony v oleji jsou prý arabská specialita. Ve Francii jsem je chodila kupovat do arabské épicerie a dělala jsem z nich tajine. V Chile je ale najít arabský obchod skoro nemožné, a tak jsem se pustila do vlastní výroby. Hvězdopravec reptal, že to prý nejsou opravdické nakládané citrony, co se dají jíst samotné, ale pak jsem ho slyšela, jak vykládá svému kamarádovi Sylvainovi, že moje daurada s nakládanými citrony je opravdu vynikající. Inu, to je celý Hvězdopravec. Takže pokud chcete jednoduchý recept na rybu, neváhejte, citrony naložte a proložte jimi pak rybu při pečení. I když to nebudou pravé arabské.

Potřebujete:
citrony s chemicky neošetřenou kůrou
sůl
olivový olej

Nádobí: cedník, sklenice

Omyjte citrony a nakrájejte je na středně silné plátky. Posypte solí a nechte 24hodin v cedníku, aby z citronů odkapala šťáva.

Dejte plátky do sklenic, zalijte olejem a nechte asi měsíc někde v suchu, tmě a chladu.

A co s tím dál?

Kupte celou rybu s bílým masem. Já jsem zkoušela dorádu, ale myslím, že ani okoun mořský a spol nebudou s citrony k zahození. Rybu dejte do vymaštěného pekáče. Proložte rybu plátky, položte jich pár pod ni a pár na ni, osolte a eventuelně přisypte semínka koriandru. Samozřejmě osolte a polijte trochou citronové šťávy z čerstvých citronů a eventuelně trochou oleje z citronů. A do trouby s tím, asi na 30 minut na 200 stupňů. Je to tak voňavé, že poprvé v životě budete moct říct, ach, jak příjemně nám ta ryba provoněla byt!

středa 7. července 2010

Kuřecí asijská polévka s krevetami

K tomuhle jídlu mě opět inspiroval Fabrice, ale jeho polévka se mi zdála trochu málo ostrá a také mi v ní chyběla zelenina, takže jsem přidala mrkvové nudličky a pořádnou porci chili. Je to jednoduché, zahřeje to a zasytí.

Potřebujete:
2 stroužky česneku
3 lžičky mletého římského kmínu neboli kumínu
půl lžičky kurkumy
půl lžičky krevetí pasty
chili koření dle chuti
tři kuřecí řízky
dvě mrkve
tucet krevet, nejlépe syrových a velkých
cca 250g rýžových nudlí
slepičí bujón
sůl, pepř a olivový olej
čerstvý koriandr
Nádobí: hrnec

Nakrájejte mrkev na tenké nudličky. Nakrájejte si také kuře.

V oleji nechte na mírném ohni udělat rozetřený česnek v oleji s kurkumou a kumínem. Pak přidejte nakrájené kuře a nechte maso "zavřít". Zalijte vodou (cca 1,5 litru), přidejte bujón, krevetí pastu a chili koření. Osolte a nechte vařit deset minut.

Přihoďte nudle a vařte dál dvě minuty.

Po dvou minutách přidejte krevety a mrkvové nudličky a vařte ještě tři minuty. Pak vypněte vařič a přisypte nasekaný čerstvý koriandr.

A je hotovo!
Nakráje

úterý 6. července 2010

Mečoun a la plancha a wok ze zeleniny

Onehdy jsem v neděli u rybáře nenašla nic jiného, než merlana, merluzu, čili tresku, taky také zvanou jednoduše pescada, ryba, jejíž maso mi páchne. A vedle tresek ležel obrovitánský mečouní bok. Nechala jsem si uříznout dva kousky a u Fabrice jsem pak našla tenhle jednoduchý recept.

Mečoun je ryba s velmi charakteristickým masem. Řekla bych tuhým, ale to není to pravé slovo. Jenže jak popsat něco, co je zároveň tuhé, že se nerozpadá, a zároveň křehké, takže se vám krájí jako nic? Hm, toť otázka. Rozhodně mečouna dělám ráda, protože řízky zůstanou pěkně pohromadě. Hvězdopravec brblá, že je to tučná ryba, ale nechme Hvězdopravce brblat, za požitek mi to stojí.

Potřebujete (pro 4 osoby):
2 cibule
2 stroužky česneku
citrónovou trávu (já jsem použila z nedostatku čerstvé sušenou)
4 řízky z mečouna
2 lžičky sušeného mletého ženšenu
mletý čerstvý koriandr
4 mrkve, 2 cukety ... nebo jakoukoli jinou zeleninu, kterou chcete dát do woku a která jde nakrájet na nudličky

Nádobí: pánev, pánev na wok

Nakrájejte jemně cibuli a citronovou trávu, rozetřete česnek. Dejte dělat cibuli pomalu do oleje v pánvi na wok a asi po pěti minutách přidejte česnek a citronovou trávu. Nechte dělat ještě pět minut. Cibule vám nesmí zezlátout.

Mezitím si nakrájejte zeleninu na tenké nudličky. Když je cibule hotová, dejte ji někam do tepla a na pánev přidejte trochu oleje. Do něj hoďte nudličky a dělejte asi pět minut na silnějším plameni. Nakone posolte a posypte ženšenem, zamíchejte a hotovo.

Během dělání zeleniny udělejte mečouní řízky na pánvi. Stačí tři až čtyři minuty po každé straně a mečoun je hotov. Při servírování ho pokryjte cibulí, posypejte koriandrem, vedle dejte zeleninu a zdravá a jednoduchá večeře je hotova.

pondělí 5. července 2010

Verrines z červené řepy

Cože, červená řepa? Jako dítě traumatizované českou školní jídelnou bych nikdy nevěřila, že jednou tohle slovo, či sousloví, použiju na svém blogu o vaření. No, vlastně, v té době byh ani nevěřila, že jednou budu blog o vaření psát. Každopádně, červená řepa pro mě byla dlouho tabu, ale ve Francii jsem se ji naučila jíst a používat a v Chile to dělám dál. Recept na verrines, tedy skleničky s dobrotou, které se servírují na předkrm nebo na aperitiv, je můj oblíbený a sklízí úspěch. Což nemění nic na tom, že českojídelnové červené řepy, též ve skleničkách, bych se ani nedotkla.

Potřebujete:
cca 100g strouhané syrové červené řepy
cca 150g cream cheese Philadelphia nebo ricotty nebo nejlépe půl na půl
špetku mletého kumínu neboli římského kmínu
svazek pažitky
olivový olej
sůl a pepř
asi 20 nasekaných vyloupaných pistácií

Nádobí: mixér, skleničky či štamprdle

Dejte do mixéru řepu a sýr s ricottou a mixujte. Přidejte ostatní ingredience a rozmixujte do hladka. Nalijte do malých skleniček, posypte nasekanými pistáciemi a efektní překrm je hotov.